< div id=”header ”>< / div>

tisdag 31 maj 2016

Fördel vänster i SCB:s mätning !


SCB:s stora undersökning måste ändå komma som en glad överraskning för regeringen. Trots kris i MP leder ändå rödgrönt över alliansen
C: 6,1 (6,5)
L: 5,4 (5,5)
M: 24,7 (23,5)
KD: 3,1 (3,5)
S: 29,5 (27,6)
V: 6,8 (5,5)
MP: 4,7 (5,9)
SD:17,3 (19,9)
Övriga: 2,4 (2,1)
Något som borde bekymra allianspartierna bör vara varför KD utan kris ligger så taskigt till. Om nu Miljöpartiet haft en trendmässig nedgång sedan 2 år tillbaka så är KD partiet som ständigt är i kris, aldrig lyfter och som desperat letar efter frågor att sätta fokus på.

KD är förutsättningen som gör att alliansen kan kallas allians annars får resterande partier haka på SD istället.

På den rödgröna sidan sägs att regeringen är svag men lägger man till V är de ändock starkare än alliansen med KD. Nu är det ändå valsiffrorna som ska vara jämförelesmaterialet och SD är fortsatt det partiet som skiljer sig mest sett till valets siffror.

Miljöpartiet som gjorde ett dåligt val sett till de höga opinionssiffror som fanns innan valet gjorde ett kanonbra EP-val utmärker sig negativt. Möjligen är det chocken att hela sin historik varit ett plakatparti nu omvandlats till ett salongsparti i slips och kostym som är skillnaden?

Om nu rödgrönt kan sägas vara under inskolning har de fått förstärkning i form av tre nya i regeringen och som borde höja värdet framöver. V är ett parti som smälter väl in i budgetdiskussionerna och en nyttig kritiker från vänster.

Alliansen får inte till det. De spretar betänkligt och det är när de kan lägga en gemensam budget de kan tas på allvar. Dessutom görs uppgörelser mellan regeringen och allianspartier vilket vasr synnerligen ovanligt att allliansen gjorde på samma sätt under förra valperioden där man helst hade SD med på tåget.

Inga kommentarer: