< div id=”header ”>< / div>

söndag 28 februari 2016

S kommer att bli de stora förlorarna i nästa val !


"SD stora förlorarna och M fortsatt störst" målar EXPRESSEN ut och talar om SD-ras i NOVUS/EKOTS-mätning.

Hur är det egentligen?Var det inte så att SD var de som var mest intresserade av ett nyval? Ja och hur stora har M blivit?

I själva verket är det så OM det hade varit ett valresultat idag så hade rubrikerna varit annorlunda. M hade tappat , det stora raset hade S stått för,KD hade ramlat ur riksdagen, SD de stora vinnarna och även V hade rönt framgångar.

Själv kan jag se en tydlig trend lokalt(Varberg) om jag går ytterligare ett antal år tillbaka som främst slår mot S. I valet 1994 när S tog över och styrde rödgrönt var själv med då i gröna lägret. Då hade S i Varberg 26 mandat idag bara 20.

Vart har då S-väljarna tagit vägen sen dess? Om S förlorat sex mandat och lägger till SD sex som tillkommit ligger en del av sanningen där. Vill man spä på ytterligare skulle S försvagas ytterligare vid nästa val och SD förstärkas som OPPOSITIONSPARTI i Varberg.

Ingen i Varberg ser längre S som ett oppositionsparti längre. De sitter i regeringen.Lokalt har de formellt all insyn man kan tänka sig i form av maktinsyn.S i Varberg kan inte heller som tidigare uttala sig för "oppositionen". De får i stor grad igenom i stort sett allt de pekar på men det är en grönallians som genomför det.

Ser vi landet i stort domineras kartan av S-märkta kommunråd och nästa gång kommer det antagligen att bli mera blått.

För Varbergs del ser jag ingen maktomställning.Miljöpartiet är i PRAKTIKEN ett alliansparti och ska betraktas som sådant. Ställer man inga krav är det bara maktposterna och valören på den det handlar om.

SD i Varberg kan stärka sin roll men det kan bli oroligt internt om vart de ska dra.Något samarbete med M anser jag helt uteslutet.M trivs med ett MP som bara följer med och utgör inget hot.

Vad gäller regeringsmakten på riksnivån låter jag saker vara mer osagt. Ser i dagsläget inte någon stabilitet i alliansen som kan hota sittande regering.Naturligtvis kan det uppstå lite oro i MP.Men det är idag ett väloljat karriäristparti som sålt bort sin gröna själ och kunde lika gärna varit folkpartister.

VALRESULTAT 2015 jmfrt med NOVUS/EKOT

MODERATERNA
23,3 (-2,0)
LIBERALERNA
5,4 (-0,7)
CENTERPARTIET
6,1 (-0,6)
KRISTDEMOKRATERNA
4,6 (+1,1)
SOCIALDEMOKRATERNA
31.0 (+6,5)
VÄNSTERPARTIET
5,7 (-1,7)
MILJÖPARTIET
6,9 (-0,9)
SVERIGEDEMOKRATERNA
12,7 (-5,2)
FEMINISTISKT INITIATIV
3,1 (-1,1)


NOVUS/EKOT (februari 2016)

MODERATERNA:
25,3 (+0,4)
LIBERALERNA
6,1 (0)
CENTERPARTIET
6,7 (-0,1)
KRISTDEMOKRATERNA
3,5 (0)
SOCIALDEMOKRATERNA
24,5 (+ 0,1)
VÄNSTERPARTIET
7,4 (+ 0,5)
MILJÖPARTIET
5,8 (0)
SVERIGEDEMOKRATERNA
17,9 (-1,1)
FEMINISTISKT INITIATIV
2,0 (+0,1)

Inga kommentarer: