< div id=”header ”>< / div>

fredag 7 augusti 2015

Aldrig mera krig ?


Aldrig mera krig? Ja om vi nu är globaliserade mer eller mindre så vad gör FN och andra för att förhindra ett tredje världskrig?

Hade vi inte haft krig så hade vi heller inte haft en massa flyktingproblem. Historiskt att förebygga krig var ju en av grunden till att EU bildades en gång för att inte tala om FN. Båda deras statuis idag är omtvistat.

Har IS plats i FN? Går IS att prata med? När ska vi tvinga IS till förhandlingsbordet?

En sak är Ryssland de har varit det "traditionella hotet" men vad gör västvärlden åt IS? Jo vi tar emot flyktingar men i övrigt tittar väl mest västvärlden på medan angränsande stater och i stater får bära bördorna.

Det säger sig själv att idag är det en omöjlig situation att tvinga tillbaka människor som lever under flykt från IS.

Ska vi kräva att USA ställer upp en gång till och rensar sedan hänger vi andra på?

Mängder av totala misslyckanden finns just när USA griper in och det är ingen hållbar lösning.

Blir det till slut något för Arabförbundet att lösa så har inte dessa löst vare sig krig, brist på demokrati och flyktingströmmar på något bra sätt. Möjligen att hantera oljetillgångar.

Turkiet som var tänkt som medlem i EU visar en ganska tuff sida mot kurderna och använder NATO som en bricka i sitt interna spel. Nej det var bättre förr när Iran och Irak låg i krig shia mot sunni då kunde vi bekvämt sälja Volvobilar och vapendelar till båda länderna.

Men hur gör vi nu för att undvika krig: Jo rustar upp militärt, funderar på om vi inte ska vara med i NATO, laddar på med JAS-plan och andra militära system. Återinföra värnplikten?. Hur förbereder vi oss mot krig? Ja inte genom att låta flyktingströmmarna fortgå. Vi måste hitta bättre sätt att undvika krig.

Inga kommentarer: