< div id=”header ”>< / div>

tisdag 16 juni 2015

Inför basinkomst nu !


Är basinkomst och medborgarlön ett hot mot facket? Vill ingen jobba om det införs basinkomst? Vilka grupper ska omfattas? Varför är S och MP-ledningen rädda för basinkomst?

De borde nog studera Guy Standing eller lyssna av hans föreläsningar.

Vi har ett samhälle där överskuldsatta ökar och regeringen sitter och tittar på. Vi har en bostadsbubbla där många sitter fast i ett ekorrhjul.

Var finns "hoten"? Facken omfattas inte av många som går på försörjningsstöd eller befinner sig i fas 3. Där är inte mycket till "rättigheter" och fackliga förhandlingar om lönevillkor och sånt

Facken omfattas av de som har med socialförsäkringar att göra men en hel del garanteras av staten och utgår från Försäökringskassan och kallas omställningsförsäkring. Dock finns det de som inte har något skydd alls då det finns kvalificeringsregler och en del är på väg att fasa ur. Då finns inte "facket" som nån trygghet alls.

Jobba det är förutsättningen för att dels kvalificera sig och nå nivåer i socialförsäkringarna. Men många kommer inte ens dit. De är fast i en prekariatsttiillvaro av någon anledning.

Att det finns olika skillnader i pensioner beror till stor del hur skyddade vi är av det arbete vi utfört och vill man inte jobba alls sjunker pensionsnivåerna till fattigpension. Å andra sidan får ju andra chansen för någon tar väl jobbet som blir över då och tillskansar sig själv alla förmåner som omfattas i socialförsäkringar och pensionsrättigheter?

Problemet har vi med de som har skulder. Har man inget jobb uppstår ett problem. Man får inte låna och man kan ibland inte betala tillbaka lånen. Å andra sidan gäller det bostadsmarknadens lotteri också. Vissa tjänar men oftast inte du själv utan banker och byggbolag.

Inga kommentarer: