< div id=”header ”>< / div>

lördag 4 april 2015

För den överskuldsatte finns oftast ingen vägen ut !


Sverige har RÅD säger man . Men en halv miljon människor i vårt land är överskuldsatta och har ofta inte råd. De måste efter att först gjort sig av med alla utmätningsbara tillgångar söka bistånd hos socialtjänsten för att få råd.

"En halv miljon svenskar har skulder som de inte klarar av. De drabbas av depressioner och ångest fem gånger oftare än andra. Var sjätte har försökt ta sitt liv. De överskuldsattas ohälsa är en skam för Sverige, anser Richard Ahlström, psykolog och forskare vid Malmö Högskola."

Är man överskuldsatt är personen och familjen inte längre gångbar på bostadsmarknaden. Då återstår socialt kontrakt som sista utväg och då gäller det att sköta sig.
"Sedan 1994 kan överskuldsatta ansöka om skuldsanering, där skulderna så småningom avskrivs sedan den skuldsatte i minst fem år levt på existensminimum och betalat efter förmåga. Men skuldsaneringen hjälper få och kommer för sent, enligt flera utredningar
.
"– De som får skuldsanering är en pytteliten del av alla överskuldsatta. Och hjälpen kommer sent i livet, ofta i mitten av 50-åren när personen redan hunnit etablera en ganska svår ohälsa. Man har gått i år efter år och undrat hur det ska gå, utan att få hjälp."

Jag skulle gärna se hur statistiken ser ut och om den symboliska att skuldsanering beviljas just när personer närmar sig personsåldern och samhället redan gett upp att låta människor studera, få personen i RIKTIGA jobb och kanske sjukdomar smugit på sig.

Det säger sig själv att incitamenten minskar ju längre den skuldsatte bär på en skuldbörda och också när fem års skuldsanering beviljas att efter detta kanske återstår ett liv som fattigpensionär.Den ljusnande framtid är vår gäller inte den överskuldsatte och i många fall inte den som beviljats skuldsanering heller.

Inga kommentarer: