< div id=”header ”>< / div>

tisdag 31 mars 2015

I love eco !


För några år sedan en artikel i HN om ekologiskt. Då hade Varberg uppnått 15 % av målet. Nu är ambitionen 35% att alla livsmedelsinköp ska vara det. Dessutom med tillägget att vi vill ha mer närproducerat i kommunen också.

Regeringen har en hemsida om ekologisk produktion och konsumtion för vi vill ha fler som certifierar sig för detta. Ibland räcker inte efterfrågan och hel del är säsongsbetingat.

När SD i Varberg en lokal motion påtalar att ekologiskt är dyrare, innebär onödigt stora kostnader och hänvisar till forskare i ämnet gäller det att bemöta detta.

Ett argument har ju varit att ekologiskt skulle ge mindre skördar men då får man också se till näringsinnehåll, smak och påverkan på jorden långsiktigt. En blogg som tar upp olika aspekter ekologiskt är att det också finns ett handelsutbyte. Att ekologiskt också är en exportprodukt.

Om vi bara använder prisinstrumentet skulle vi således avstå från att köpa ekologiska bananer eller ekologiskt kaffe. Vi avstår således att påverka miljön i andra länder inte bara vår egen av ekonomiska snålskäl.

Jag menar att det är bra att uppmuntra ekologiskt, rättvisemärkt och även köpa in MSC-märkt fisk. Det blir då en kvalitétsprodukt och kvalitét måste få kosta. Lika väl som vi ställer krav på konstgräs, inomhushallar med material som är skadliga som sprids i luften, plaster på förskolor ja överallt.

Att tänka på miljö och hälsa är att ha en helhetssyn hur maten inte bara påverkar oss utan tar ansvar för människan, djur och vår planet.Då kan vi inte ta hänsyn till kortsiktiga lösningar. Det finns dessvärre inte möjlighet för alla att unna sig vår "lyx" att planera för ett mer ekologiskt jordbruk. Det handlar om att ha tillgång till rent vatten, energi för uppvärmning och att förvara också.

Men med tanke på välfärdssjukdomar som socker, salt, fett och alla kolhydrater samt alla onyttigheter vi stoppar i oss samt allt det matsvinn som uppstår har vi det.

Inga kommentarer: