< div id=”header ”>< / div>

tisdag 3 februari 2015

Allianspartierna får svårare att hitta profilfrågor med nuvarande regering och SD som enda opposition !Efter decemberuppgörelsen kan det vara en smaksak vilket parti som bäst för olika frågors fokus. Samtliga utom SD är indelade i olika block och det är inom blocken man kan se vilka som har mest skjuts i frågorna för närvarande.

Vad gäller de större partierna S och M kan de ha hyfsat stöd men som ändå inte motsvarar deras faktiska siffror. Vad gäller mindre partier stort högre stöd som avviker från sina valresultat men oftast då betydligt lägre i andra frågor.

SKOLA/UTBILDNING som främst varit folkpartiets paradfråga är knappast det längre sedan nya regeringen tagit över och S och MP har chansen att putsa på ytterligare då de besitter ministerposterna och det numera inte finns någon gemensam talesperson för alliansen i skolfrågorna.

JOBB/SYSSELSÄTTNING en tvekamp mellan S och M. Det är dessa två partier som mest och "bäst" för arbetslinjen.

SJUKVÅRDEN. S äger frågan och frågan är om inte V med många offentliganställda bland sina röstande gör det också i släptåg.

ÄLDREOMSORG. Tidigare en ganska given KD-fråga men på den rödgröna sidan även här S och V som har stödet.

MILJÖ/KLIMAT. Miljöpartiet behövde bara ställa ut skorna folk trodde på MP ändå. Nu sitter man i regering och då falnar lite av den gröna stämpeln. Centern ser ut att få lite upprättelse då de hade samma roll i alliansen tidigare. Vad var det vi sa?

FLYKTING/INVANDRINGSFRÅGAN. Givet att S och MP är ohotade av den splittrade alliansen i denna fråga. SD ser ut att vara den direkta motpolen då alliansen har svårt att komma till skott med vad man vill gemensamt i invandratpolitiken.

SVERIGES EKONOMI. En given moderatfråga där S som har finansministerposten talar mycket om vad jobbskatteavdragen kostat men själva vill spä på med högre utgifter ...och skatter.

SVERIGES FÖRSVAR : En fråga som är delad mellan S och M. Mer betydelsfull för M kanske än S. Övriga partiers försvarsförmåga kan lämnas därhän och frågan är om Natofrågan är aktuell så länge regeringen pumpar till mer pengar?

Inga kommentarer: