< div id=”header ”>< / div>

tisdag 3 februari 2015

Allianspartierna får svårare att hitta profilfrågor med nuvarande regering och SD som enda opposition !



Efter decemberuppgörelsen kan det vara en smaksak vilket parti som bäst för olika frågors fokus. Samtliga utom SD är indelade i olika block och det är inom blocken man kan se vilka som har mest skjuts i frågorna för närvarande.

Vad gäller de större partierna S och M kan de ha hyfsat stöd men som ändå inte motsvarar deras faktiska siffror. Vad gäller mindre partier stort högre stöd som avviker från sina valresultat men oftast då betydligt lägre i andra frågor.

SKOLA/UTBILDNING som främst varit folkpartiets paradfråga är knappast det längre sedan nya regeringen tagit över och S och MP har chansen att putsa på ytterligare då de besitter ministerposterna och det numera inte finns någon gemensam talesperson för alliansen i skolfrågorna.

JOBB/SYSSELSÄTTNING en tvekamp mellan S och M. Det är dessa två partier som mest och "bäst" för arbetslinjen.

SJUKVÅRDEN. S äger frågan och frågan är om inte V med många offentliganställda bland sina röstande gör det också i släptåg.

ÄLDREOMSORG. Tidigare en ganska given KD-fråga men på den rödgröna sidan även här S och V som har stödet.

MILJÖ/KLIMAT. Miljöpartiet behövde bara ställa ut skorna folk trodde på MP ändå. Nu sitter man i regering och då falnar lite av den gröna stämpeln. Centern ser ut att få lite upprättelse då de hade samma roll i alliansen tidigare. Vad var det vi sa?

FLYKTING/INVANDRINGSFRÅGAN. Givet att S och MP är ohotade av den splittrade alliansen i denna fråga. SD ser ut att vara den direkta motpolen då alliansen har svårt att komma till skott med vad man vill gemensamt i invandratpolitiken.

SVERIGES EKONOMI. En given moderatfråga där S som har finansministerposten talar mycket om vad jobbskatteavdragen kostat men själva vill spä på med högre utgifter ...och skatter.

SVERIGES FÖRSVAR : En fråga som är delad mellan S och M. Mer betydelsfull för M kanske än S. Övriga partiers försvarsförmåga kan lämnas därhän och frågan är om Natofrågan är aktuell så länge regeringen pumpar till mer pengar?

Inga kommentarer: