< div id=”header ”>< / div>

lördag 31 januari 2015

Tvivelaktigt att ha militära samarbetsavtal med en diktatur !

Ska vi ha vi ha militära samarbetsavtal med en diktatur som tillämpar spöstraff som straffmetod? Ja vad säger regeringen? Protester samtidigt som vi har militära samarbetsavtal med Saudiarabien?

Citerar Carl Schlyter på facebook

"Sverige har tre avtal om nära relationer med Saudiarabien. Nu går ett av dem snart ut och det är inget att diskutera, det ska inte förnyas.
I det militära avtalet ( http://www.regeringen.se/sb/d/5483/a/77028 )ska Sverige bidra med
"b) Utrustning och system för elektronisk
krigföring (EW) och signalspaning (SIGINT)."
d) Utrustning för säkerhetsspaning.


Dvs vi ska aktivt hjälpa dem med ökad kunskap om teknik som kan användas till att förfölja dissidenter.

Det är detta vi nu kan välja att inte förnya.

Men vi har också investeraravtal och ett samarbetsavtal med Saudi. Det finns även planer på att vi ska än mer utveckla våra handelsrelationer med Saudi. Samtidigt har vi en regering som förespråkar en feministisk utrikespolitik och försvarar politik för global utveckling där handel ska gå hand i hand med mänskliga rättigheter och miljö. Låt mig citera lite från UD:s landrapport om Saudi

"Politiska partier och fackföreningar är inte tillåtna och det finns inte någon strejkrätt."

"Det existerar en omfattande socialt institutionaliserad och rättsligt sanktionerad diskriminering av kvinnor i Saudiarabien. "
"Kvinnors fria rörlighet samt möjlighet att delta i det offentliga livet är starkt inskränkt och förmyndarskapet begränsar kvinnors rätt och möjligheter att själva forma sina liv. Förmyndaren är vanligen en ung kvinnas far eller hennes make. Kvinnor måste få sin förmyndares tillstånd för att kunna arbeta, resa utomlands, studera eller ingå äktenskap"

Dödsstraff, kroppsstraff mm. Det är alltså detta land som Sverige idag har ett avtal med att sälja avancerad signalspaningsutrustning till, telekrigföringsutrustning, vapenfabriker och överföring av militär teknik. All denna teknik kan användas till att förfölja dissidenter och hindra aktivister från att argumentera för demokrati eller kvinnors rättigheter.

Jag säger nej till militäravtal och fördjupad ekonomisk integration med Saudi. Låt oss alliera oss med länder som är på väg in i framtiden, inte återgår till medeltiden. Vill de ha bra förbindelser med oss får de förbinda sig vid att våra kvinnliga affärsmän har samma status som våra manliga."

1 kommentar:

Anonym sa...

Helt rätt Pierre. Hur kan ett parti komma så långt ifrån den ursprungliga tanken som du och jag bar med och formade en gång. Vem styr urverket nu åt denna riktning? Vem eller vilka låter klockan gå bakåt in i medeltida uppfattningar. Man kan ta sig åt pannan och blunda är detta en ny verklighet?