< div id=”header ”>< / div>

måndag 26 januari 2015

Grekland röstade på förnyelsen !


Grekisk politik är intressant. Få förstår sig på den. Ja de lyckades få vara med i EU. Men hur kom det sig att de fick vara med i euron? Antagligen beror det på att det var under en tid det inte var så noga för de stora länderna själva att följa sina regler.

Sedan det politiska systemet i Grekland byggt på att PASOK och Nea Demokratia växlar om makten. I stort sett två familjer Papanderou och Karamanlis. Ja mer behöver man inte veta men båda löftespartier som övertrumfat inför väljarna och sedan spricker bubblan.

"Nästa steg i regeringsbildningen är att Greklands president Karolos Papoulias ger Tsipras i uppdrag att försöka bilda en regering. Tsipras väntas inom kort besöka Papoulias och hålla konkreta samtal om möjliga samarbeten.
Enligt Greklands grundlag har det största partiets ledare tre dygn på sig att försöka få en regering på plats. Misslyckas man får även nummer två i valet – högerpartiet Ny demokrati med Antonis Samaras som enligt preliminära siffror fick 27,9 procent av rösterna – en chans under tre dygn. Detsamma gäller det tredje största partiet – som såg ut att bli nynazistiska Gyllene gryning med drygt 6 procent av rösterna."

Nu är PASOK en skugga av sitt gamla jag och inte större än att de klarar spärren. Syriza heter det nya innepartiet något Vänsterpartiet i Sverige anser sig vara dem de ligger närmast. Ja flera snäpp bättre än kommunistiska KKE som i många år låg VPK närmast.

Nu blir ingen januariuppgörelse i Grekland utan Syriza ska regera ihop med grekiska nationalister. De har väl något ihop annars vore det ur svensk synvinkel en totalt omöjlig kombination.De har iaf fattat vad en majoritetsbildning är mer än vad som kan sägas om svenska riksdagspolitiker som slår ihop två block.

Inga kommentarer: