< div id=”header ”>< / div>

måndag 17 november 2014

Maskrosen sprider sina frön men nu måste miljöpartiet vårda sina blommor!


Den vanligaste frågan jag får stan är hur i katten MP i Varberg kunde ingå i avtal med alliansen. MP har ju befunnit sig tillsammans med vänstern under alla år? Frågan är ganska relevant för något liknande har inte hänt lokalt sedan 1991-1994 då MP åkte ur riksdagen.


Denna gången sitter dessutom MP med i en minoritetsregering ihop med S och det naturliga vore väl att samma sak inträffade här kan man tycka? Är det någon som kritiserat samarbetet i minoritet är det väl ingen mindre än jag lokalt. S VILL INTE samarbeta. De vill att alla andra ska underordna sig dem iaf i Varberg.

Vad händer nu när MP inte ingår i minoritetssamarbete? Ja S har tydligen släppt platser så att V får ersättare i kommunstyrelse, barn- och utbildningsnämnd och socialnämnden.Det är lite skillnad på MP:s utdelning hos alliansen där MP får ksau-plats, en ersättare till den ordinarie ks-plats man hade innan, plats i hamn- och gata OCH Bun-nämnden till de platser som MP hade innan. Undantag är servicenämnden där det nu blir en ersättare istället för ordinarie.

Lägg därtill två ordförande-stolar i Miljö och bolaget Varbergs Event. Samt plats i Varbergs Energi. Sedan har vi ännu mera Kommunrevisionen, Lokala säkerhetsnämnden, Räddningstjänsten Väst, Nämndeman, Valnämnden, Sveriges Ekokommuner och Varbergs Miljöpris.

Det finns både bredd och topp i utdelningen och detta är den bästa uppgörelse någonsin som MP haft i varbergspolitiken.Hur detta kommer att omsättas i grön politik återstår att se.I vilket fall som helst ställer det krav på mer än spontanpolitik i organisationen.

Upplägget inom MP har varit att de flesta "bara" kan måndagar och då ska allt avhandlas mellan 17.30-19.00 inklusive att utomstående kommer in vad de har på hjärtat. Mitt "sunda förnuft" säger mig att med det upplägget lär MP bli kanonmat i varbergspolitiken.

Det behövs upplägg för att stödja varandra i nämnder, i kf-grupp och inte minst i majoritetssamarbete med alliansen. Jag är t.o.m. beredd att gå så långt att det krävs strategiskt och mycket tänkande hos de som tagit på sig uppdrag. Inte bara att sitta av tid i de nämnder och församlingar man satt sig i.

Den "interna" organisationen kommer att sluka förtroendevalda och vad ska de "nya" ta vägen då? Det kommer alltid att finnas behov av "skolning" typ möten, kurser och träffar där både nya och gamla kan lära sig politik och få utlopp för sina idéer. Själv är jag kallad till kandidaträff i regionen 7 december ett sätt att slussa in både nya och gamla på nya uppdrag.


Inga kommentarer: