< div id=”header ”>< / div>

lördag 9 augusti 2014

Oklart läge efter valet i Varberg skapar intressant scenario!

Efter senaste opinionssiffrorna och vad som kan hända lokalt vill jag lägga fram några hypoteser vad som kan uppstå efter valet i Varberg. Det finns olika scenarion och HN vår lokaltidning har när kommunrådet Jana Nilsson var på semester avfärdat rödgrönt styre i Varberg.

Det handlar om mer än att SD blir ev vågmästare i kommunfullmäktige också om hur stora de blir så att de får representation i de största nämnderna kommunstyrelsen, socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden i visst läge. Det kan bli en delikat uppgift att se hur förhandlingssituationen blir i oklart läge i Varberg efter valet.

Om Alliansen blir MINDRE än rödgrönt och SD klämmer sig in emellan blocken förstår jag inte hur då Lotta Stenkil (alliansens ordförandekandidat) skulle vilja sitta kvar? Skulle alliansen bli större än rödgrönt och det fattas ett mandat kan det finnas läge för samverkan med miljöpartiet.

I lägen då alliansen ändå sitter kvar i minoritet och SPI kommer in men SD är större än dessa kanske S går fram UTAN minoritetssamarbete med andra partier. Det kan då finnas läge för ett tredje block V+MP+SPI vad gäller samverkan i nämnderna. En möjlighet är också V+MP om SPI inte kommer in men då kan man lika gärna samarbeta som man gjort nu i rödgrön samverkan i minoritet.

S har ett antal val ställt ULTIMATUM på MP som anses vara köttbenet för en ev allianssamverkan att göra upp snabbt och att inte titta åt andra hållet. Med min erfarenhet är det troligt att S använder sig av den taktiken efter valet om det finns egentligt intresse för uppgörelse med MP. Men gräsrötterna i MP kanske inte vill ha någon snabb uppgörelse utan har mer is i magen vilket inte var fallet efter förra valet anser jag.

SD siktar naturligtvis att bli så stora som möjligt och att nå vågmästarroll troligt scenario i Varberg men bildar SPI valsamverkan med dem så blir det en "Östra Spåret-koalition" om de är med efter nästa val? Ett sätt är att inte låsa sig för MP i en teknisk valsamverkan med såväl V som SPI om läget uppstår och alliansen bestämt sig att de vill köra vidare i minoritet men större ön rödgrönt ihop.

Det kommer att bli rävspel på hög nivå och som jag tidigare sagt. Det gäller att ha dörrar öppna, inte låsa sig för tidigt och framför allt inget hemlighetsmakeri. Det är öppna processer som ska gälla för det handlar om att klara av att styra i kommunen fyra år framåt.

En möjlighet är att kommunen följer rikstrenden med undantag att här redan är klart att det sannolikt inte blir rödgrön majoritet MEN det finns en möjlighet: Rödgrönt minoritetsstyre om rödgrönt är större än alliansen fast SD hamnat på "vippen". Men då måste Jana Nilsson(S) ta bladet från munnen och uttala att han är beredd att styra i ett sånt läge. Det har han inte gjort för han råkade ha semester men det kanske kommer.

Inga kommentarer: