< div id=”header ”>< / div>

lördag 16 augusti 2014

Det är bra reklam att synas men vad vet väljarna om de som inte syns?

När man sitter i en valstuga eller står på offentlig plats ska man svara på alla möjliga frågor.Enklast är att sticka fram en broschyr dela ut karameller eller ballonger. Tyvärr framstår det oftast inte vilka som står och syftet med detta.

Det sägs att det är till för att höja VALTEMPERATUREN och ses som REKLAMPLATS att nå ut. Okey det är väl det då men oftast möter jag människor som bestämt sig redan men det är ju velepellarna partiet vill åt och partiernas målgrupper.

Nu tillhör jag dem som är noga med att de ska kryssa inte bara välja rätt parti.Denna bekräftelse kan vara viktig inte minst att bekräfta listorna som är satta samt att man röstar rätt. Det kan också vara en strid på kniven inte bara mellan personer internt om vissa mandat utan också mellan partierna.

Om vi förutsätter att det lättaste är att ta röster inom blocket dvs de som redan röstar rödgrönt alternativ alliansen är det intressantast att se VAR konkurrensen finns.

Jag utgår från förra valet och mitt eget parti MILJÖPARTIET i Varberg. Det finns idag bland de sju översta (mest valbara) två kandidater i den norra valkretsen där dessa befäster plats tre och fyra på listan. Osäkra mandat om MP tar fyra platser om man inte KRYSSAR sig och blir PERSONVALD..

I den södra valkretsen finns ettan, tvåan, femman, sexan och sjuan på listan. Dvs konkurrensen är stenhård och endast ettan och tvåan känns säkra på mandaten utan kryssande.

Jag har i förhandstipsen utgått från sex mandat för MP i Varberg men vi har en stor konkurrens av partier som säkert vill förhindra en så massiv framgång att jag inte kan vara säker på det. Det brukar ofta vara sämre siffror lokalt än i riksdagsvalet.

Problemet är att riksdagsvalsfokuseringen gör det mindre möjlighet för lokala kandidater att profilera sig även om partierna vill visa sin bredd.De flesta utgår från listorna och valsedeln där det finns fler med än som kommer att bli invalda.

Det som förenar lokalt brukar vara ett VALMANIFEST där man skjuter in sig på frågor där det finns möjlighet att påverka och det är där krutet ska läggas. I övriga frågor behövs mer samsyn eller där har kandidaterna sin särprofil.

Alla väljare är inte jättemedvetna hur de röstar då de bestämmer sig sent. Det hjälper inte hur mycket valarbete som lagts ner om väljarens fokus är på något som man inte tänkt på. Politiker anses vara irrationella men kan bara presentera sina budskap oftast inte ge glasklara svar som den enskilde väljaren kräver.Men det är när väljaren står i båset som vi vet om det blir rätt. Det är utifrån det mandatet som sedan delas ut varje politiker sedan kan agera.

Inga kommentarer: