< div id=”header ”>< / div>

måndag 9 juni 2014

S vinner valet men på bekostnad att väljarna markerar dem de ska samarbeta med!

Fundersam blivande regeringsbildare? Vem ska med?
Nya mätningar United Minds och Metro. Det görs olika bedömningar någon går upp och någon går ner bland partierna. Väljarnas viktigaste frågor enligt SVT. Det är som en enda Kiviks Marknad och snart är det Almedalen.

Även om alliansen har ett taskigt läge känns det ibland som det är opinionsmätningarna som ska göra valrörelsen. Med EU-valet var det ganska lätt. En enda stor valkrets och 20 mandat att kriga om som ska infogas i något större. Ett antal partier varav några red på att de hade riksdagsmandat och en rejäl uppstickare F!. Ett parti som var down Piratpartiet men som ändå föll med flaggan i topp och ändå gjorde hyfsat ifrån sig.

Nu gäller det en annan valrörelse med oändligt mycket fler valkretsar där väljarna är närmare politikerna och där fler kommer att bli valda kors och tvärs. Det finns ändå en tendens att de två STORA inte kommer att tillåtas dominera på det sätt vi är vana vid. Minns förra valrörelsen som ett generalfiasko att tänka rödgrönt och allians och slutade med SD på riksnivån i vågmästarpostion och lite annorlunda på andra håll utifrån regionala och lokala förhållanden.

Nu tenderar å andra sida partier som är aktuella för representation att framstå som varumärken med olika paketlösningar hur saker och ting ska se ut. Det krävs svar på allt från A till Ö även från F! som är rätt så "gröna" och har inte mer än i Simrishamn att utgå ifrån och just nu i Europaparlamentet. Andra partier har flera års trätande, blötande, kompromissande och i många fall maktansvar bakom sig.

Förresten hur kommer det sig att någon som inte suttit i riksdagen plötsligt har givna statsminister- och finansministerposter bara för de tillhör största partiet.?Är det något givet att vi ska ha det så? Bara för att förra upplägget blev fiasko med långa förberedelser hade jag ändå hoppats på en minimiplattform av något slag från rödgrönt håll med två eller tre partier.

Men S är livrädda att göra om misstaget och det kommer att bli deras akilleshäl. Väljarna kommer i valet att ge viss överrepresentation för V, MP och F! för att MARKERA. Det är dem S ska samarbeta med om väljarna bestämmer. Inom alliansen är det redan givet vilka som ingår i samarbetet.

Inga kommentarer: