< div id=”header ”>< / div>

onsdag 26 mars 2014

Bostadsbrist hindrar Varberg att kunna ta emot fler flyktingar!

Nybygge främst anpassat för äldre
I Varberg höll den ideella föreningen FRIA TANKAR en diskussions-och informationskväll i kommunfullmäktigesalen i Varberg den 25/3. Frågan var uppe om flyktingmottagning som beräknas öka och Sverige är ett av de stora länderna per capita samt vilken beredskap som finns i kommunen.

Varberg har ett anläggningsboende Björkgården strax utanför stan och får snart ett till Mäshult som ligger mer avsides.I kommunen lever man upp till behovet att ta emot Ensamkommande Flyktingbarn.Däremot inte vad gäller avtalet att bara tagit emot 30 av planerade 45 kvotflyktingar.Brist på bostäder anses vara skälet.

Vad gäller integration ligger Varberg i topp i Sverige med ordnade förhållanden för 88% inom en tvåårsperiod. Den skrämseldebatt som SD för om massinvandring stämmer inte alls in i min kommun.
Vi tillhör superkommunerna som växer snabbast och har under 50 års tid haft en nettoinflyttning. Lägg till det turistströmmen på sommaren.

Varberg står väl rustat för både innevånare och inflyttare utom i ett avseende:Bostadsfrågan. Vi kan heller inte erbjuda billiga bostäder i områden där ingen vill bo eller sätta flyktingar där. Det är fullt. Priser på bostäder gör att nybyggnation blir kostnader därefter och stenhårda villkor sätts samt är det långa köer för dem som inte kan köpa till sig en bostad. Att få lån har också blivit svårare och krångligare.

Det finns många skuldsatta och frågan är om vi nu har ett bra flyktingmottagande i kommunen så fungerar det inte riktigt med läget på bostadsmarknaden.Det finns romer som sitter och tigger och som bor lite hur som helst. Vi har grupper med enda möjligt att få sociala kontrakt som växer.

Det finns grupper med fysiskt och psykiskt handikappade som behöver bostad specialdesignat. Äldre vill ha s.k.äldreboenden där de kan trivas och finna en plats. Problem är till för att lösas och ser det positivt att andra partier har andra lösningar än se flyktingar och invandrare mer som en möjlighet än som ett hot.

Inga kommentarer: