< div id=”header ”>< / div>

söndag 30 mars 2014

Bakåtblick krävs för framåtlut men inget är givet i varbergspolitiken!

1988  var ett historiskt år i varbergspolitiken. Det året kom både MP och KD in i kommunfullmäktige. Det som idag är alliansen fick kompletteras med ytterligare ett parti (KD) som de i början hade väldigt svårt för. Jag upplevde dem som en frisk fläkt debattglada och lade väldigt bra och många motioner med sina 2 mandat. MP fick tre mandat och jag besatte en kommunstyrelsepost och var allmänt odräglig för alla både S och Alliansen.

1991 var året då MP flög all världens väg ur riksdagen men behöll två mandat i kommunfullmäktige.Ny Demokrati tog sig in lokalt med tre mandat och fick en vågmästarroll. Det bidde inget med den då Ringborg tog med sig in MPi alliansen och den första femklövern var född i Varberg. Ett samarbete som förflöt väldigt bra under centerns Ingemar Andersson.

1994 blev MP riktiga vågmästare lokalt tre mandat och det var lika mellan rött och blått. Både S och V hade gått fram i valet och med MP som också gått fram blev det offensivt om dessa partier slog sina påsar ihop.Under denna tiden gjordes de offensiva planeringarna som fortfarande håller Tunneln, Farehamnen och Västra Centrum men som ännu inte är genomförda.

1998 backade MP men kunde valt att ingå i alliansen men överlämnade makten till SPI att ingå i den som kom som en komet med äldrefrågor och missnöje i dubbelspårsfrågan som huvudfrågor. Själv hade jag förpassats ut i kylan på grund av MP:s regel att partiet avgör längden hur länge man får sitta och inte väljarna. Mp backade från 3 till 2 mandat.

2002 ett mörkt år sett ur MP-synpunkt. Visserligen behölls de två mandaten men med en teknisk valsamverkan enbart med V blev det bara två nämndplatser och i stort sett bara Byggnadsnämnden där det kunde göras lite gröna avtryck men inte tillräckligt.

2006 ett framgångsrikt år trots två mandat. Återigen ett trepartisamarbete S. V och MP  i fortsatt minoritet men ingen vågmästarroll för MP. Mat-Energi-Jämställdhet blev tre fokusfrågor och jag själv bidade min tid och valdes bara till interna uppdrag.

2010 det i mandat framgångsrikaste valet lokalt någonsin för MP. Fyra mandat och fler ordinarie nämndplatser än någonsin.Lite försmädligt att jag själv kryssades ut från valbar plats men med samma valresultat som innan hade jag ändå bara blivit ersättare.D ock fortsatt minoritet tillsammans med S och V. Det var under denna tid samarbetet kunde fördjupats men alliansen är skickliga att fånga upp oppositionens frågor och göra dem till sina. Dock mer genomfört ur grön synvinkel än någonsin dock i allt större enighet mellan partierna där skillnaderna blir mindre

2014 står MP inför olika vägval. 1) nollalternativet fortsätta i minoritet tillsammans med S och V oklart om mandatfördelningen 2) fördjupa genom att nischa sig in i ett antal nämnder och få med dessa(S o V) i en förhandling att acceptera detta 3) att om SD blir vågmästare aliera sig med alliansen och ingå i en femklöver. 4) att det blir en slags samlingsregering i Varberg och där kravet för MP:s del bör vara att budgetberedningen omfattas av alla partier ingående i kommunstyrelsen.

Inga kommentarer: