< div id=”header ”>< / div>

fredag 14 februari 2014

Svar på tal om genomförandet av Varbergstunneln och det demokratiska underskottet i Varberg!


Till HN DEBATT


Svar till
Göran Alm (vars debattartikel var införd 14 februari i Hallands Nyheter)

Demokratisk underskott i Varberg och bättre dialog mellan valda och beslutsfattare.. Instämmer till fullo och därför har jag i en motion lagt förslag om
medborgarförslag
i Varberg. Det ska kunna läggas förslag från medborgarna som inte behöver gå via de politiska partierna utan komma från medborgarna men behandlas som vanliga motioner.

Vad gäller dialogen måste de ske kontinuerligt om det så gäller mindre frågor även typ planprocesser, inom skolans område och andra sektorer för att genomförandet ska bli bra och det ska finnas delaktighet i besluten med de som berörs.

Järnvägsfrågan är speciell. Det handlar om en större infrastruktursatsning  vars genomförande
handlar om samverkan mellan flera parter och fördelning av ansvar. Kommunen är en part och sedan finns inom kommunen olika förvaltningar som har företrädare från partierna i nämnder och styrelser som är involverade i detta jättelika projekt som Varbergstunneln är.

Jag anser inte som Göran Alm antyder att det bara är att köra igenom tunnelprojektet utan att det uppstår problem. Men jag anser att vårt folkvalda organ i Varberg med val i höst klarar av att hantera frågan än att det bredvid finns en folkomröstning lik trängselskatten i Göteborg.

Ett av “problemen” står på kommunens hemsida kv. Renen. Där resecentrum är tänkt att ligga och där dubbelspåret kommer att gå angränsar till Hallands mest förorenade industrimark. Det måste vara sanerat och klart innan schakt- och grävningar görs för ett resecentrum.

I övrigt står jag fast vid tunnelbeslutet där vi beslöt att stå bakom en avsiktsförklaring 1996 gemensamt med våra parter att projektera för ett dubbelspår i en tunnel under centrala Varberg med ett resecentrum vid nuvarande Försäkringskassan.

Efter detta har vissa revideringar gjorts efter ett tillåtlighetsbeslut från regeringen och vi står nu närmare en tågtunnel under Varberg än någonsin. Den politiska frågan är därmed avförd från dagordningen än att ett visst valresultat i höstens val då skulle påverka beslutet.

Det finns delar i dess genomförande som måste diskuteras vidare och där det finns olika åsikter om. Men är inte av den art att vilken majoritet det än blir efter ett oklart kommunfullmäktigeval att det skulle rubba kommande majoritet jämfört med dagens. Lagt kort ligger: nej till folkomröstning men gärna mer demokrati i Varberg så vi slipper underskottet.

Pierre Ringborg (MP)
kommunfullmäktigeledamot

Inga kommentarer: