< div id=”header ”>< / div>

torsdag 13 februari 2014

Miljöpartiet bygger tydligare grönt lag kring den nya EU-listan!

Det är plötsligt mycket EU nu. Miljöpartiets medlemsomröstning inget våldsamt valdeltagande men massor av okända kandidater som fick lufta sig bland de mer kända namnen. Sammantaget verkar det ändå som de flesta medlemmarna ansåg att riksvalberedningen i grunden lagt ett bra förslag. Miss dock vad gäller åtta av 40 som fick plats på den nedre delen på listan som blev lite längre än tidigare.

Självklart är man som medlem mån om att få fram sina namn men i det stora hela inget direkt "kuppartat". Snarare har de som lyckats peta upp sig fått sina mobiliserade men letade förgäves efter namn som inte kom med på den slutliga listan.

Det finns de på listan med mer eller mindre ambitioner att se till helheten och realpolitisk hoppas på fler mandat. EP-valet är ju ett val där inte ens givna kandidater är säkra. I synnerhet bör det gälla partier där det ena gången flyger iväg och sen kan dala. Ingen känner till hur de andra partierna kommer att blockera ev. givna framgångar.

En del miljöpartister kanske välkomnar att Piratpartiet åker ur men deras två mandat har ju ändå fördubblat den gamla svenska gröna gruppen. Det är inte med automatik att dessa ersätts av två "riktiga" gröna sannolikt kanske en och vad är vunnet då för den som ser till helheten om den svenska andelen "grönt" blir en kort och mindre pirat?

Sett till förra valet återkommer MP med Bodil Ceballos som nr 3 repris och en uppflyttad nr fyra Max Andersson som var nr 6 på förra listan. Nyckelkandidat bör för övrigt jämställdhetssamordnaren Linnea Engström vara som är nr fem. Feministiska röster är mums!

För övrigt är ju Peter Eriksson ny på listan som främste manlige kandidat och NY på listan ett oprövat kort men ändå inte. För övrigt räckte det att heta Marit Paulsen förra valet vilket hela folkpartiet tjänade på. Dock tror jag inte på samma Isabella-effekt som förra valet nu en säker etta då ensamme Carl Schlyter fick sällskap. Det krävs mer än att säga att havs- och fiskerifrågorna hör ihop med klimatförändringar. Det gjorde de väl förra valet också min komm.

I vilket fall så går MP in i nästa fas att nu vet alla vilka som står på listan sedan är det inte givet hur partiet vill gå ut med hur långt ner man ska "lyfta namn". Ja dessa ska ju debattera, vara offentliga personer ett tag nu och hinna "dra sig" för att vara med och lyfta valdeltagandet och samla grönt. Återstår att se vad
som händer framöver.

Inga kommentarer: