< div id=”header ”>< / div>

torsdag 21 november 2013

Gröna markeringar i lokal budget men S ska inte ta makten för givet i Varberg inte heller Alliansen!

Medialt fick MP:s budgetförslag i Varberg inget större genomslag.Det kom sent, det blev strul med siffror och minustecken i slutändan stressigt med korrekturläsning osv. Det blev ändå ett förslag som kf-gruppen enade sig att lägga fram tll kommunfullmäktige.

Tyckte ändå att våra anföranden fungerade på de områden som vi kunde och kanske svårt att tala för helheten för vissa bitar kan vi bättre än andra. Dessutom fick vår andre ersättare Göran Andersson göra premiär i talarstolen och i kommunfullmäktige. Direkt in i hetluften alltså och med den äran. Vi saknade nämndsexpertis gentemot alla ordföranden och vice ordföranden då vår kf-grupp vid beslut består av allmänpolitiker.

I vilket fall som helst fick jag med hemlösheten upp i diskussionen och ville avsatt en miljon för hemlöshetsamordning. S hade i sin budget hälften och det fick jag med MP att dubbla motsvarande två tjänster. Det löser på kort sikt inga problem men vi hinner inte invänta bostadsbyggande och allt annat som behövs för att täcka behovet.

Ska jag ta våra andra MP- ledamöters hjärtefrågor: Stöd för särskilt utsatta och personalförstärkning inom omsorgen faller det lätt in under S budget som delförslag. Vi hade en punkt om maten som föll in där liksom i servicenämnden för att förtydliga MP som aktivt drivande vad gäller matkvalitetsfrågor där det nog är känt att vi vill ha hög andel ekologiskt, säsongsanpassat, klimatsmart också närproducerat enligt vår gemensamma kostpolicy.

Vi valde att inte dra in S olika finansieringar en del politiskt kontroversiella för motståndarlägret utan markera vad gäller driftskostnader att pengar ska användas och inte läggas på hög. Genom detta blir det också en rakare linje vad som skiljer styrande Alliansen gentemot MP. Vad gäller S övriga delar kände vi att vår grupp är något för liten för att ta in allt behjärtansvärt och att det också ryms i alliansens budget.

Så var det då omröstningen: Den bestod av huvudförslaget som utan komplikation runnit igenom KsAu där S inte deltog i beslut, i kommunstyrelsen där S i sista stund presenterade sina avvikelser och nu i kommunfullmäktige kom MP:s förslag som i stort sett kom direkt från trycket pinfärskt. Övriga partier hade insett det meningslösa V, SD och SPI att lägga fördjupningar på eget budgetarbete.

Ja vad hände. Alliansen var redan utsett som huvudförslag. S och MP hade fått chansen att presentera sina förslag.  S stod mot MP och ordföranden konstaterade med logikens hjälp att S är nog stabilast att lägga fram som motförslag. Därmed omröstning och två ledamöter följer inte avstå-fållan vilket är ett gäng bestående av SD, SPI och MP. Jag fattar vinken med att i nästa års budgetdebatt låta SD avgöra budgeten vid oklart läge. Därför röstade jag på alliansens förslag då vårt eget MP:s aldrig gick till votering gentemot S.

Inga kommentarer: