< div id=”header ”>< / div>

lördag 14 september 2013

Jobb och skola bildar regeringsbasen men ingen skillnad mellan blocken!

miljöpartister lägger ut texten för att nå makten
Som krönikören Göran Eriksson i SvD skriver så finns gravitationsfältet nu mellan jobb och skola inför valet 2014. Fredrik Reinfeldt och hans allians har som sagt satsat det mesta kring jobbskatteavdraget som socialdemokraterna lovat att inte riva upp. De vill liksom lite annat men det överlåts att låta V och MP att bråka mer om detta. Ja får Grön Ungdom bestämma eller Gustav Fridolin drömma så går alltihop till grundskolelärare.

En vettig satsning görs på skolan framöver av alliansen och samma sak där S stödjer satsningen men vill ha mindre klasser också och då behövs fler lärare.Något som garanterat både V och MP kan ställa sig bakom och därmed är blocken infångade och S har neutraliserat båda alliansens stora utspel om jobb och skola.

S har fördelen som största parti att sätta en hel del press på alliansen att de internt måste vara sammankittade och det gör att småpartierna där kommer i skuggan av moderaterna samtidigt som M är beroende av dem.

Det bekymret slipper S. S bör heller inte ha något bekymmer med MP som är mer regeringskåta än någonsin och i stort sett bara har en uppgörelse med alliansen om arbetskraftsinvandring och migration att försvara. Hur gör man det bäst? Jo genom att näta in sig så mycket i att S+MP faktiskt ihop slår alliansen i de flesta mätningar även om SD blir kvar större än tidigare i samma parlamentariska situation.

Förutom SD står V utanför allt snack om regeringar och kan var för sig föra en slags mer konsekvent opposition.SD är ju alliansens egentliga stödparti medan V alltid är i opposition. De skyr ju uppgörelser som S och MP gör med alliansen eller accepterar saker som de inte ska riva upp. Då finns ju inga klara regeringsalternativ.

Dessutom skjuter V in sig på vinster i välfärden medan både S+MP har lite olika uppfattningar. Dessa möjlliggör att det bara blir smärre justeringar som alliansen redan är inne på för att få bort de värsta avvarterna efter alla skandaler som uppmärksammats från Carema till John Bauer.

Nog för att politiken och valet nästa år kan bli spännande men eftersom MP tonat ner sin egen kärnfråga miljön och klimat där kärnväljarna kanske motsvaras av det norska miljöpartiets 2,8% så är de siffror som partiet får i opinionsmätningar baserade på mer ytliga väljare än de redan trogna gröna.

Det tycker jag inte är bra men får gilla läget som det som sagt heter. Men OM MP går in i en regering kommer det att knorras ordentligt om det inte finns reella köttben som handlar om naturvård, miljö- och klimat. Det som nu C skrämmer med om S får makten. Intressant! Inte konstigt MDG i Norge inte stödde en "rödgrön" regering i Norge hur som helst även om svenska MP accepterade den mera som ett föredöme..

Inga kommentarer: