< div id=”header ”>< / div>

torsdag 26 september 2013

Gröna dragloket i Tyskland är under restaurering - omställning pågår!

Läser en ingående analys av Lennart Olsen grön nestor och ekonom som gjort en lång redogörelse av tyska gröna och att det gick som det gick i valet där .

Att få valsiffror för Bundnis90/Die Grunen strax under 9% betraktas som ett nederlag. Samma siffror för svenska miljöpartiet skulle bli en historisk framgång. Vad som förvånar är dock att samtliga tyska partier är för en energiomställning och kärnkraftsavveckling som t.o.m. får svenska miljöpartiet att verka mesar. Har en känsla av att MP vill göra sig regeringsdugliga och undvika låsningar i en kommande regering för energifrågan har inte längre samma tyngd bland miljöpartiets väljare som förr.

Genom att tyska gröna betraktas som naturlig allians med de tyska socialdemokraterna har det betraktas som motpolen till svart-gult alltså CDU+FDP så uppstår en ny situation när liberalerna med buller och bång rasade ur Bundestag i valet nyligen. Vad händer då? Dessutom med oppositionsmajoritet MEN med partier som FDP, AfD (tyska eurokritiker) och Piratpartiet utanför den "rödgröna" sfären som inte klarade 5%-spärren.

Tyska vänstern har inte kunnat nyttja läget de tappar liksom grönt. SPD tycks nu blivit uppsamlingsheatet för både röda och gröna lösningar och det är dem kristdemokratiska CDU nu vänder sig till. Det är som Reinfeldt skulle vända sig till Löfven att bilda koalition men utan att ha typ SD att skylla på.

Tycker ibland det finns ett högmod hos svenska miljöpartister att valet 2014 redan är klart. Att vilka partier det än blir i riksdagen ingår MP i regeringen och vice statsministern heter Gustav Fridolin. Därför är tyska valet en varningssignal där opinionssiffror på 25 % inom några år kan bli ett valresultat på 8% och något över. Så högt har väl MP aldrig legat i opinionen?

Säkert kommer Olsens analys att sprida sig i miljöpartiet att nu har alla Europas gröna inte med automatik tyska gröna som dragloket. Nu gäller det att börja tänka själva. Det återstår att se hur strategin dras upp inför Europavalet men för de tyska liberalerna ännu värre. Hörde en svensk folkpartist som med en gång säga att nej nej vi är inte som FDP. Den svenska vänstern kommer säkert inte att höja Die Linke som förebilden.

De som bör vädra morgonluft är dels socialdemokraterna som kan hålla röda och gröna alternativ i schack liksom liberalkonservativa partier. Den nya rörelsen AfD i Tyskland ses nog som ett gillande bland Sverigedemokraterna. Piratenpartei blev säkert efter sina tidigare valframgångar i delstatsvalen ändå med 2,2% en liten morot för svenska piraterna att ändå försöka utmana i kommande val och har säkert möjlighet att nå lokala framgångar där de vill satsa. Tysk politik påverkar men ibland bör vi tänka själva efter eget huvud.

Inga kommentarer: