< div id=”header ”>< / div>

torsdag 26 september 2013

Dags för femklöver i Varberg måntro?

Frågan är hur vi med opinionsmätningar som vägledning kan spå valresultat? Tyska valet med ett flertal avvikelser stämde rätt så bra. Det föranleder mig att gå in på mer specifik taktikröstning. I synnerhet på lokalnivå där mandat hänger på ett fåtal röster. Frågan är bara vem det gynnar?

Vänstern i Varberg tappade 200 röster men halverades från 4 till 2 mandat i valet 2010. MP ökade med 900 röster och fick betalt att knipa V:s förlorade mandat. Ja så låter det bland vänsterpartisterna själva.Men hallå där! Det skiljer 700 röster som INTE kan bortförklaras.

Vinnarna sett ur bara nya röster 2010 var otvivelaktigt moderaterna. Näst bäst var miljöpartiet. Centern gjorde ett skitval och tappade mest. Det handlar också om valdeltagande där vissa partier gynnas andra inte.
Sett ur blockpolitikens synvinkel finns en ganska stabil borgerlighet i Varberg man inte lyfter undan så lätt.

Det senaste och enda gången det varit "rödgrönt" styre är när jag själv medverkade 1994-1998 då samtliga partier i den sfären gjorde framgångsval. Det gjorde man inte 2010. Ändå skulle konceptet köras. Även om samtliga rödgröna går framåt vilket jag inte tror så är det tunga steg att "ta över". Det krävs oenighet och misstag som inte finns i den styrande alliansen.

I sådana lägen bör det finnas en strategi. Fortsätta att harva i minoritet och hoppas på att styrande alliansen nappar och lyssnar av. Det gör alliansen med framgång i Varberg. De inser att det bästa de kan göra är att vingklippa oppositionen med deras egna frågor. På så vis måste oppositionens partier ständigt förnya sig och komma med nya frågor eller skillnaderna slätas ut.

Nu är det rätt så stor obalans i opinionsmätningarna och fördel oppositionen. Men ändå hålls alliansen intakt och frågan är vad händer i nästa val? Ska partierna köra sina repriser eller ska någon våga avvika från mönstret? Alliansen är mera trängd nu och har haft SPI som stödparti efter 1998 i vår kommun fram till 2006. Hur vore det att söka sig in på "grönt" ? Samtidigt får MP INTE ha dåligt samvete för att man tog V:s två mandat till de två man redan hade. Det finns 700 röster tillgodo som"inte" var vänsterpartister utan gröna. Dags för femklöver i Varberg tro?

Inga kommentarer: