< div id=”header ”>< / div>

lördag 25 maj 2013

Vila dig i form -din tid kommer - men gå inte på politiker som bygger på starka organisationer och svaga människor!

Läser en bra artikel i FRIA TIDNINGEN om fattig-Sverige hur socialtjänst, försäkringskassa och arbetsförmedling i sina krav och regelverk gör människor psykiskt sjuka. Bara man ingår i "arbetslinjen" på något vis behöver det inte betyda att man mår bra.

Det handlar om att kvalificera sig till ersättningar och bidrag och vill man göra det riktigt outhärdligt kan man placera människor på lågkvalificerade s.k "arbetsprövningar" , "pysselsättningar" , "samtalsgenomgångar" ja vad man vill tills en människa faller igenom. Nu räcker inte detta: läkare kan ge kortvariga sjukskrivningsperioder och diagnoser men det är arbetsförmågan som ska prövas. Det gäller att hålla minsta lilla vid liv tills skavankerna dyker upp igen.

Ja för en alkoholist är det "återfall" eller "skov" för en som blir sjuk enligt annan diagnos. Efter ett antal år brukar det sluta med förtidspensioneringar efter att ha tragglat sig i systemen där du inte är vatten värd mer än att du bidragit till arbeten till dem som har hand om dig medan du själv anses som ett "fall" dock inte hopplöst sådant.

Själv har jag nu under ett par månaders tid hamnat hos en "coach" där vi vrider och vänder på alla stenar i två-timmarspass. För första gången diskuterar vi nu sånt som ska vara hållbart ja ur ett 5-10 års-perspektiv och inte bara "i väntan på", "enligt regelverket", "inse min taskiga sits" , "i brist på annat", "sådant som annars aldrig blivit gjort" och sånt där skitsnack jag hört i snart 15 år till leda.

Vad det handlar om är att bygga upp kompetens kring en idé, att lösgöra dolda rersurser och talanger, att hitta former och nätverk som ger något. Inte bara något som bygger på uppbyggnad av konstlade eller organiserade förvaringsverkstäder. Oftast är lokala politiker och fack väldigt glada att det finns människor de kan sortera bort i en fålla så deras egna grupp kan renodla sig själva och höja sina egna krav.

Vad är det Gustav Fridolin säger ?"En lärare ska vara en lärare" ja och då behövs väl kringpersonal, lärarassistenter helst flera så vederbörande kan upprätthålla sin roll som fritidspolitiker och flacka omkring på allehanda uppdrag. Ja det sistnämnda märkte jag när min dåvarande lille pojks fröken S-märkt rände iväg på allehanda förtroendeuppdrag. Jag själv var också politiker så jag vet. Men just nu vilar jag mig helst i form än blandar mig i politiken.

Inga kommentarer: