< div id=”header ”>< / div>

tisdag 23 april 2013

Kommer ökad ehälsa att minska storsjukvården eller ökar den när vi får reda på mer?

Ja sjukvården i framtiden kommer att skötas av google om man får tro miljöpartisterna Jessica Rydell  och Anders Åkesson som med sina klonade inlägg med olika rubriksättning använt klipp och klistra in för att förespråka en bättre e-hälsa.

Jag tillhör förespråkarna av e-hälsa men när jag läser blogginlägg utan personlig nyans och tyckande känns de ja som maskinmässigt klonade för att tillgodose något intresse.


Hallands sjukhus Varberg ligger i norra Halland och har cirka 1 200 medarbetare. I verksamheten ingår även specialistsjukvården i Falkenberg. De flesta av våra patienter kommer från regionen, men en betydande grupp kommer även från andra regioner som en föjd av valfriheten inom vården.
I detta fallet är det nödvändigt att ha tillgång till kunskap i datavärlden och tillgång till sidor och appar för att man ska förstå det fina i kråksången. Att sjukvården vill spara pengar är ingen hemlighet och stora resurser läggs på jourpersonal, lokaler och utrustning som bör ha en optimal användning i den direkta vården där den finns idag.

Det sker ju på samma sätt inom bankvärlden olika transaktioner och internetbank, skolor och utbildningar med distansundervisningar, myndigheter där man ska gå in på hemsidor och klicka sig fram. I förekommande fall ett tfnr med tryckande på knappar och siffror...för att till slut nå någon.

Vi har idagens samhälle individuella sätt vad vi vill använda för sätt att få saker gjorda, känna oss trygga och när vi går in i nya system krävs oftas stora upphandlingar som låser oss i vissa system där initialskedet kostar, fortbildning av personal krävs och förändringar kräver annan organisation och kapacitetsnyttjande.

Framtiden bygger mycket på egenvård, egenansvar kanske mer att det kostar om man vill använda sig av kostnadskrävande undersökningsmetoder. Remisser och förskrivningar av läkemedel görs inte i onödan av läkare de har sina direktiv att gå efter. Här blir ett bedömningsproblem då allt fler diagnoser upptäcks, kraven höjs på arbetsmarknaden och vi får reda på symptom och sjukdomar tidigare där vi bara varit "oroliga" eller "mått dåligt".

Frågan är vilken uppbackning detta har när politikerna lägger förslag som bygger mycket på teknik och egenansvar. Hur går de vidare för att inte lämna människor som inte anpassar sig till det "nya" i sticket? Hur mycket kostar kalaset att införa och hur drabbas sjukvården idag av andra omprioriteringar som görs? För det är väl inte meningen att det krävs ökad tillväxt för att detta ska komma til stånd på ett smärtfritt sätt?

Inga kommentarer: