< div id=”header ”>< / div>

fredag 21 december 2012

Är högre lärarlöner högsta prioritet?

Företrädare SACO, TCO och LO eldar på om engångslyft för lärare i en debattartikel.Mp har drivit frågan som ska underlätta vid lokala förhandlingar.

Som debattartikeln säger är det under tiden staten hade ansvaret som lärarna hade en välbetald lön. Vad jag kommer ihåg som tidigare aktiv kommunpolitiker var det under skolminister Göran Perssons tid som statsbidragen till skolorna minskades, sen kom lite skollyft då och då med Wernersson-pengar och sånt.

Jag kan inte se hur kommunerna inte alla i alla fall har lärarlöner som prioritet. Frågan är också när det finns skillnader i hur det kommunala skatteujämningssystemet slår hur det ser ut inför budgetarna valåret 2014.

Det finns tyckare och debattörer i alla läger. De som har egenintresse av en viss utveckling. Otydlig kan man vara om man måste kompromissa hela tiden. Partier som inte behöver ta ansvar kan vara bra andrahandsval. Den som bestämmer är den som är närmast verkligheten i de politiska majoriteterna.

Det skulle vara välkommet med ett grundtrygghetslyft för oss som aldrig har lärt oss trots att vi genomgått utbildningar men bara har CSN-lånen kvar och ett arbete idag kräver aktuell utbildning samtidigt som man ska vara i rätt ålder.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Statsbidragen minskade redan på
80-talet, vilket belastade kommuner-
na som hade driftansvaret. Efter kommunaliseringen har lärarna inte
tappat i köpkraft i absoluta tal,
däremot har de inte fått del i
BNP-uppgången i samma mån som alla
andra grupper.
Idag är det egendomligt att kommuner
får driva skolor utan lärare i naturvetenskapliga ämnen.

Anonym sa...

Skolorna har förändrats. Fler grupper skall numera vara med och dela på lönekakan. Förr fanns exempelvis inga fritids. Skolbiblioteken sköttes av lärare. Lärarna var rastvakter, etc.
Sedan kom dagis och förskolor och lärarfacken avstod generöst lön till förmån för förskollärare.
Nu vill man ta igen detta. Men man kan inte först avstå från något och sedan kräva att någon annan skall kompensera för det man avstått ifrån.
Sedan kommer ledigheter. Många lärare säger att de arbetar så enormt mycket. Vilka andra yrkesgrupper har höstlov, jullov, sportlov, påskov och sommarlov? Förr i tiden hade lärare bara lön under terminstid, men denna lön har numera fördelats över hela året. Om vi skulle ändra tillbaka så att lärare bara fick lön när de undervisar hade vi sett att lärarskrået egentligen var välavlönade. Om man jämför med andra yrkesgrupper med liknande utbildning så hör man aldrig att dessa andra grupper klagar på att de förkovrar sig. Men om en lärare läser en dagstidning anser hen det vara arbete. Sedan kan vi se på resultaten. Numera finns det elever som slutar grundskolan utan att kunna läsa. Förr fick elever gå om första klass om de inte lärt sig att läsa!