< div id=”header ”>< / div>

onsdag 7 november 2012

Vi måste kunna säga nej till vindkraftsetableringar om argumenten överväger mot!

Foto Charlotte Thiege
Vindkraft till varje pris. Nej och jag samtyckte till en lokalbefolknings vädjan ang att stoppa detta. Något som Centerns talesman i Varberg Harald Lagerstedt inte hörsammade. Det gjorde dock Varbergs Energi vid ett samrådsmöte och kramar utdelades.

Jag vill citera Ove Björklund som liksom jag och andra hade argument för fler storskaliga vindkraftsetableringar i Varbergsbygden läs nedan i HN:s kommentatorsspalt.

Centern följer inte med. Det svenska målet 20 TWh landbaserad vindkraft är intecknat och ansökningar omfattar 90 TWh. Norden får ett elöverskott på 40 TWh 2020. All vindkraft skall exporteras och svensk kulturbygd blir en råvarukoloni. Hallands potential för havsbaserad vindkraft (Middelgrund) motsvarar 20 % av målet. Det räcker.
Det bästa för Varberg och Halland är att stoppa riskprojekten Derome, Sällstorp och Grimmared för att utvärdera effekter på folkhälsa, fastighetsvärden, lokal klimatförändring (USA), ekologisk krasch (Tyskland), prisutveckling, ändrat certifikatsystem, effektiviseringspotential (30 TWh) och alternativ energi; biogas, biomassa, solcellsteknik, solfångare, kraftvärme/el, vågkraft, vattenkraft och värmelagring. England sätter 3 km till bostad. Malå kommun stoppar, de hör verken på 3 km.
Vem kan försvara en avgiftssubventionerad överproduktion som förslummar kulturbygder, vandaliserar landskap och miljö, tränger ut människor, turism och annan verksamhet?

2 kommentarer:

nyfiken sa...

hur vet du att det finns ansökningar om 90 twh?

Anonym sa...

Starkt gjort! Önskar att politikerna i min kommun kunde var alika modiga att gå emot vindkratsfiaskot och satsa på riktiga insatser för miljön istället.