Varsel duggar tätt just nu inom industrin. När trycket på vår exportmarknad är att vänta förutspår fler varsel framöver. Trycket ökar på Arbetsförmedlingen att rycka in på de orter som drabbas. Enligt IF Metall har 100.000 industrijobb försvunnit sen 2008. Ett varsel betyder i första hand att företagen flaggar för att åtgärder mot nedgång måste sättas in för att motverka den minskade efterfrågan.
Själv kommer jag ihåg från min tid på Monark som tillverkade cyklar och mopeder att det handlade om permissioner och idag om att man minskar inhyrd arbetskraft från bemanningsföretag om det uppstod en varselsituation. Förmodar att de ständigt höjande kravmaskinerna inom vissa yrkesgrupper aldrig hört talas om detta som vi i den "konkurrensutsatta industrin" var utsatta för?
Det är idag FÅ politiker som går ut och säger att industrin måste få ökade löner för att KVALITÉN ska bibehållas. Det är inom välfärdssektorn och där ska helst inte förekomma några vinster heller. Det vore bra att komma ihåg att den en gång uppstod som reproduktion till det vi exporterar och säljer via vår produktion inom industrin.
Mycket i välfärdsvinster finns inte bara i tekniska landvinningar utan också genom förändrad organisation, ökad kompetens men då har ju facken där en chans att kunna kräva högre löner. Istället tycks debatten handla om att ingen får ta ut vinster. Det var ett tag sedan det offentliga var en skyddad verkstad men de senaste åren med nyexaminerade sjuksköterskor som KRÄVER 24.000 kr/mån och lärare som KRÄVER 10.000 mer i månaden borde ta ett praktikjobb ute inom industrin så kanske de får ett hum om att industrin just nu lever under andra villkor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar