< div id=”header ”>< / div>

tisdag 11 september 2012

Är EU-frågan viktig för Miljöpartiet?

Max Andersson
För ett antal år sedan var EU-frågan MOTSTÅNDET en av de frågor som utmärkte Miljöpartiet i svensk politik. De arga, kritiska kunde samlas där. Detta ledde till att jag som pragmatiker som tycker att det är ett utmärkt forum att avhandla fredsfrågor, miljö- och klimatfrågor, mänskliga rättigheter och annat hade satt mig i politisk karantän helt i MP mellan 1998-2006.

Den nya vågen miljöpartister som släppte dogmer och att komma med nytt gjorde att jag försiktigt tassade in igen. Vad som dock förvånat mig är att samtidigt som EU-frågan tonats ner i MP har numera MOTSTÅNDET koncentrerats till partier typ SD. Är man NATIONALIST ska naturligtvis motståndet föras där kan man tycka. V är heller inte lika dogmatiska som förr heller. JUNI-listan finns inte längre som var helt koncentrerade på EU-frågan.

En som dock varit fundamentalmotståndare mot EU och vill ha ett utträde är den partistyreleansvarige för dessa frågor i MP:s styrelse Max Andersson som vill att det klart ska framgå att MP är ett EU-kritiskt parti. Jag tycker nog att EU behövs men att dess inriktning med fler länder och en soppa med Euron gör att det finns flera EU i samma EU som kan diskuteras nyanserna med.

I det stora hela är det fortfarande nationer länder som en gång startade EU som dominerar Tyskland och Frankrike och i de politiska frågorna konservativa/kristdemokrater och socialister som står för den nuvarande politiska dagordningen. .

Det som bör framgå tycker jag är en mer distinkt hållning att folkomröstningar SKA hållas i frågor av överstatlig betydelse. Vi ska inte smygas på förändringar typ Lissabonfördrag, Eurosamarbete, Nato-samarbeten utan att folket är med.Ju längre tiden går från en folkomröstning är risken att medvetandet och kunskapen avtar och de politiska dominerande partierna smyger på oss ett närmande till beslut som saknar riktig folklig förankring utan större debatt. Vill vi det? I sammanhanget ska sägas att jag röstade JA till euron när det begav sig och tvärtemot vad MP ansåg.

Inga kommentarer: