< div id=”header ”>< / div>

lördag 14 juli 2012

Om opinionsmätningar, makt och vågmästarposition.

SKOP är den senaste väljarundersökningen som presenterats. Går folk att få tag i nu frågar någon sig? Jo vi har ju moderna hjälpmedel som datorer och telefoner men många väljer sig att göra oanträffbara när de har semester eller för den delen jobbar men ändå. Trenden är ändå ett rödgrönt övertag gentemot alliansen och SD tappar väljare.

Jag ser att MP också haft en tillbakagång sett till längre tid men det sammanfaller med att S nu repat sig. Att SD tappar väljare är också ett utslag att de tappat "vägmästarrollen" i flera mätningar och detta sätter extra press på MP som är det "gamla" vågmästarpartiet att bekänna mer färg nu som "tredje kraft".

OM nu det visar sig att rödgrönt fortsätter sitt övertag gentemot alliansen stigmatiseras bilden av att MP är och förblir ett blockparti iaf i mätningarna. Sedan kan Anders Wallner (partisekreteraren) säga vad som helst i media. Möjligtvis är det med vetskapen att alliansen är i fortsatt minoritetsmajoritet i riksdagen. Att rödgrönt är splittrade i sina budgetförslag och att SD klämmer sig in att fälla och att stödja eller föreslå något eget.

Alliansen kan ha problempartier C och KD utåt sett men i alliansen är de fortsatt fastkittade och frågan är vad motsvarande situation hade inneburit om "rödgrönt" haft makten. Samma sak tror jag. Makten kräver sitt och när MP gick ut efter valet 2010 om hur mycket MAKT de hade fått i kommuner och landsting så är det nog inte detta partiet ska gå till val på.

Mycket händer under ytan från rikspolitiken och det kan vara så att MP inte "kan" gå till val som ett rödgrönt alternativ då S gått in i andra konstellationer och där MP samarbetar med alliansbröder eller annat. Det kan bli en spännande höst!

se även: svensk opnion

Inga kommentarer: