< div id=”header ”>< / div>

måndag 7 maj 2012

Nya vindar blåser i Europa!

Någon som intresserat sig för valet i Schleswig-Holstein där Piratpartiet seglade in i den tredje delstaten på kort tid efter Berlin och Saarland.? Läs mer i Don Christos blogg här för djupare material. Möjligen tog valet av att fått väck Sarkozy i Frankrike överhanden i valrapporteringen men oklart läge i delstaten i norr gör valet extra intressant. 6 nya platser för Piraterna sammtidigt blev vänsterns Die Linke av med sina platser.

Grekland har fått ett nytt politisk landskap och troligt är att den gamla mateliten från Nea Demokratia och Pasok nu tvingas samarbeta med andra. Det känns ändå lite beklagligt att flankerna åt vänster och höger drog röster medan grekiska miljöpartiet hamnade strax utanför spärren.

Att släppa in ny luft var nog nödvändighet men det återstår att se hur detta ska väcka folkets förtroende men bra ändå att det gamla tvåpartisystemet försvann uppbyggt på Papanderou och Karamanliss som pågått i generationer.

I skymundan har det lokala valet i England fallit bort i media men ändå finns det något nytt att De gröna går framåt även om det inte är stort. Landet med det klumpigt svårförståerliga valsystemet har ändå en förmåga att bara se Tories och Labour som enda partier. Men Liberaldemokraterna tycks denna gången gjort ett uselt val som vill bryta upp tvåpartisystemet. Men de ingår ju i regeringen så det kanske inte var så konstigt att de åkte på bakslag då.

Inga kommentarer: