< div id=”header ”>< / div>

måndag 20 juni 2011

Bättre förberedda politiker kan ge bättre underlag men kan vara ett hot mot demokratin!


Internet kommer att förändras står det i en artikel i DN. Domäner blir inte lika lätthanterliga utan sprids ut på fler aktörer. Ett sätt politiskt att skapa intresse är de allt fler kf-sända webbsändningarna från kf-församlingar bl.a. Malmö som har heldagsmöten. Det pågår nu ett införande av läsplattor till förtroendevalda för att nedbringa pappershanteringen. Flera möjligheter finns att kommunicera kors och tvärs och att inhämta information och även kommentera och samla anhängare för sin idé inte minst iphone-användandet och lap tops möjliggör detta.

Jag är med i tvärpolitiska grupper på facebook där inte partitillhörigheten är det viktigaste utan idén för någonting. När har vi då fysiska möten? Vad jag förstår är möten för att bekräfta något som redan är sagt och berett tidigare eller när det behövs fattas beslut.

Frågan är HUR representativa är våra politiker om de bara umgås med andra politiker eller när de ignorerar det som inte står i handlingar är berett eller kommer utifrån? När order kommer uppifrån och där de flesta blir en passiv massa som politiska beslutsfattare men ändå alltid är i någon slags majoritet som konsumenter och medborgare. VAR förankras besluten i partierna eller i grupper utanför partisfären.



Demokrati på nätet kan lätt bli en demokrati för de tekniskt och verbalt kunniga och ett helvete för den som inte klarar språket och tekniken men kanske VILL något ändå. Har testat vanlig mailkonversation som några föredrar men eget tyckande utan underlag är inte mycket att ha ungefär som twitter som är rena anarkin. Demokrati är inte när alla talar i mun på varandra och hur ställs frågan och i vilken situation är svarande när frågan ställs och är underlaget tillförlitligt?

Inga kommentarer: