< div id=”header ”>< / div>

onsdag 22 juni 2011

Rapport från Varbergs kommunfullmäktige 21/6-2011

Första kommunfullmäktige på 13 år som jag var med på. Jag hade förberett med en fråga om hur beredskap och insatserna ser ut för krissökande hemlösa när sommarsäsongen inträder och alla tar semester och hjälpen är svåra att nå. Fick tlll svar av socialnämndens ordförande Lena Andersson (M) att det gäller att söka i det "egna nätverket" i första hand. Påminner lite om "egenvård" i sjukvårdsupplysningen och att verksamheter verka vara till för beslutsfattare, sysselsatta inom gebiten och att utanförskapets människor får sköta sig bäst de vill och skylla sig själva om det händer något oförutsett som vederbörande ej tagit ansvar för.

Nog om detta. KF i Varberg hade en gedigen lista om budgetramar och ett S-parti som var rejält på hugget i alllehanda frågor. Alliansen styr i Varberg och lämnar inget åt slumpen. Övriga partier i oppositionen V, MP, SPI och SD får hitta sina vinklar för att slå hål på S framfart och alliansens stabilitet.
Då det inte råder någon oklar situation typ riksdagen blir kommunfullmäktige mest uppvisning för redan fattade beslut. Det som märks är att S är ganska dominerande som oppositionsparti medan alliansen verkar samspelt att möta attackerna. Den svaghet som alliansen i riksdagen visar finns inte tillstymmelse till i Varberg. Snarare brist på stark opposition till den men ett superstarkt S-parti som efter valet öste in egna motioner och som på sista mötet inför sommaruppehållet fyllde på med några till. S har av egen kraft en kommunrådspost och samtliga viceposterna i nämnder och styrelser.

Att tillhöra ett mindre parti dessutom i opposition kan inte vara lätt. MP har svårigheter med synkroniseringen i strategin och egna profilfrågor drunknar i mängden av beslut som fattas i nämnder fram till kommunfullmäktige. Agendan bestäms av ärendelistan och det kan vara svårt att få fram en strategi då det sitter nio partier i kf alla med olika agenda men nån måste ju vara "grönast". Dock kan jag inte se det speciellt grönt att vara för både ishall som det togs beslut om på kf eller gröta in sig i diskussion om konstgräsplaner. Min personliga åsikt. Ett bra beslut togs dock av kommunfullmäktige och det är stöd för regiontrafikens regionalisering. Det kan ge en helt annan skjuts för kollektivåkandet med en huvudman med överblick. Det har inte varit lätt att åka på vissa tider och nu när Halland blivit region måste vi matcha våra grannregioner Västra Götaland och Skåne som det redan finns trafikpolitiskt samarbete med.

1 kommentar:

Bengt Bertilsson sa...

Fullmäktige är ett spel för galleriet det skall snackas men allt är avgjort i förväg om det finns en majoritet och detta finns ju i Varberg var jag förstått.
Lyssnat på riksdagsdebatten igår och 99% av debatten är överflöddig och inför tomma bänkar, Noterade hur ledamöterna försvann efter de varit närvarande vid omröstningen "tjöttande" som i ett "hönsahus" och sen fortsatte debatten. Hur många lyssnade på talaren och varför de visste i förväg vad som skulle sägas och det spelade ingen roll då partiet bestämt i förväg hur man skall rösta