< div id=”header ”>< / div>

fredag 6 maj 2011

Jonas Sjöstedt(V) gnällspik och överrock när MP blir grönt!

Ju mer eget MP kommer med och ju fler uppgörelser MP har med alliansen om något desto mer hörs Vänsterpartiets gnäll över Miljöpartiet. En som specialiserat sig på att bevaka Miljöpartiet är Jonas Sjöstedt.påtänkt ledare för Vänstern när Ohly avgår. Läs bara de här blogginläggen:: Ökar MIljöpartiet utsläppen av CO2  och Så tystnade Miljöpartiet!.

Självklart vill Sjöstedt se Vänsterpartiet ha en allians med MP men på vems villkor? Naturligtvis vänsterns villkor  och underordnat dess strategi om att de goda finns i offentliga sektorn och de onda utanför. Det finns delar i vänsterns politik som delas av MP eller ligger nära. Men det politiska landskapet står inte still och det blev ingen rödgrön valseger. En strategi är därför att V vill minska MP:s position in mot mitten och själv öka sin som det ledande oppositionspartiet som är både rödast och grönast.

Det bästa är när vänsterpartister och miljöpartister arbetar tillsammans i sakfrågor där det finns åsiktskillnad när S och Alliansen förenar sig som betonghäckar. Då går även saken framåt. Men i en situation där SD har position i riksdagen hjälper inte ens rödgrönt som helhet. Vad gäller synen på vad som växer och inte har V satt i motsatsställning offentligt kontra privat som vattendelarna. Vad har det hjälpt att Vattenfall är statligt när de satsar på kärnkraft och fossila bränslen? Vad gäller det att Systembolaget har hand om sprit- och ölförsäljning när folk super ner sig ändå med staten som möjliggörare? Bara för att ta två exempel på något som inte fungerar. Ett tredje exempel är SJ som inte lyckas få fler som åker tåg utan människor använder fortfarande bilen som huvudinstrument vid transporter.

När Sjöstedt ondgör sig att Miljöpartiet vill stimulera den växande tjänstesektorn heter det konsumtion medan det egentligen handlar om fler jobb där och gud bevars allt hamnar  inte i offentliga sektorn som är V:s skötebarn .Denna sektor är många ggr STOR köpare och beställare av privata tjänster och produkter så där finns ändå en symbios. Industrin som bas minskar både S och V:s utrymme som gamla arbetarpartier och hänger man inte med i strukturomvandlingen hur Sverige fungerar så gör man inte. Den tystnad MP har i migrationspolitiken kommer SD att väcka då de tycker det är en generös flyktingpolitik. Sjöstedt får nog hitta på något nytt för att lyfta de egna siffrorna om det är MP som ska kritiseras nu och karva väljare ifrån.

Inga kommentarer: