Var ska bostäder förläggas och hur gör vi för att minska klyftorna? Sveriges Radio har belyst problematiken här och antar att en del vill bo bland likasinnade medan andra får vara glada om de har en bostad. Är det något som syns tydligt i valen är det att röstbenägenheten är störst i välbärgade stadsdelar och viljan att delta politiskt ju lägre på skalan man står i "utanförskapets" boenden.
Politikerna står i ett dilemma att tillgodose marknadens krav på bostäder där trycket är som störst samt se till att det finns bostäder för grupper som inte har tillräcklig betalningsförmåga och accepteras överallt på bästa sätt. I städer och utmed kusten finns en slags förtätningsiver som ofta kommer i konflikt med grönområden och strandskydd. Specifika gröna krav alltså. Likaså finns gröna krav att inte bygga till varje pris utan att ställa krav på energiåtgång, avfallshantering och tillgång till kollektiva transporter.
Arbetslinjen är ju den rådande ideologin för samtliga riksdagspartier och med den byggandet och omställning av bostäder, transportnät och annan samhällservice. Efterlyser dock lite mer experiment i tänkandet än att att allt handlar om detta. Konsumtionsminimalister verkar inte passa in i mönstret men tillgodoser sina baskrav att ta lite i utrymme, anpassa sig till rådande förhållande och se livskvalitét i annat än materiella tillgångar och överdrivna krav på att allt ska fungera utifrån konsumtionsamhällets behov.Att bygga bort segregationen tror jag inte på utan det krävs att någon delar med sig av sitt överflöd och någon annan av sin gemenskap.
1 kommentar:
Pierre, jag tycker din avslutande mening är elegant och sätter fingret på en kritisk punkt.
Skicka en kommentar