< div id=”header ”>< / div>

måndag 9 maj 2011

Lyssnar Gunvor på Almega?

Gunvor G Ericson Miljöpartiet
Oj läser en debattartikel i DN ett utspel från Almega som påminner mig om det som miljöpartiet pratat en del om  och  det är att sjuka och arbetslösa bör kunna omfattas av en slags omställningsförsäkring. Går att läsa här vad Almega vill. Går att jämföra med vad Miljöpartiet har i sitt program om arbetslivstrygghet här. Gunvor G Ericson sitter i socialförsäkringsutskottet och bevakar dessa frågor för MP:s räkning. Frågan är om hon lyssnar till signalerna eller om hon är upptagen med dagspolitik?

Almegas viktigaste utgångspunkter är:
• Rörlighet mellan företag och branscher kommer att bli än viktigare i kunskapssamhället. Individens kärnkunskap kommer vara attraktiv i fler sammanhang och i fler branscher än i dag.
• Allt fler kommer byta roller under sitt arbetsliv mellan företagare, uppdragstagare och anställd.
• Den demografiska utvecklingen kommer innebära att vi behöver alla tillgängliga arbetstimmar med kompetens som passar arbetsmarknadens behov.
• Omställningsarbetet måste bli betydligt bättre för att möjliggöra återkomst till arbetsmarknaden. I kunskapssamhället måste lösningarna så långt som möjligt skapas utifrån den enskilde individens behov



Miljöpartiet vill

- införa ett nytt sammanhållet trygghetssystem vid sjukdom och arbetslöshet

- att reglerna blir förenklade och mer verklighetsanpassade

- att fler än idag ska omfattas. t.ex studenter.

- att människor ska kunna vända sig till till ett och samma ställe oavsett skälet till att man saknar inkomst.

- oavsett orsaken till att en person inte arbetar betalas ersättningen ut från samma system

2 kommentarer:

Gunvor G Ericson sa...

Miljöpartiet tog fram förslaget om arbetslivstrygghet genom ett rådslag 2007 och kongressbeslut 2008. Även SKL ( sveriges kommuner och landsting) har sen dess tagit fram en liknande modell. Å så nu även Almega. Jag välkomnar att de har liknande tankar som MP att ha en gemensam försäkring. En viktig skillnad är dock att vi vill ha den inom skattesystemet. Vi vill inte lägga den utanför som tex pensionsystemet.

Redaktionen sa...

Det sammanhållna trygghetssystemet är en bra idé! Men Miljöpartiet lägger tyvärr inte något som helst fokus på det så kallade "omställningsarbetet", det vill säga en aktiv arbetsmarknadspolitik. Utan en sådan är det inte säkert att det sammanhållna trygghetssystemet skulle få alla de önskade konsekvenserna. Det skulle vara intressant att ta del av Gunvors tankar kring detta.