< div id=”header ”>< / div>

tisdag 26 april 2011

Annika Lillemets ställer fråga om basinkomst!

Annika Lillemets (MP)
Annika Lillemets MP-riksdagsledamot ställer i en interpellation hur regeringen tänker förhålla sig till en EU-parlamentsresolution gällande basinkomst. Att svaret är givet kan vi läsa i  Trulpens lilla gröna som ingående läst igenom det hela. Miljöpartiet driver som officiell linje arbetslivstrygghet utan större framgång. Just nu är det större diskussioner om de lokal kontor som Försäkringskassan lägger ner än Miljöpartiets förslag en dörr in.

Det finns tre motioner som tangerar till detta till Miljöpartiets kongress men av döma av svaren från Partistyrelsen verkar de inte tillgodose motionärerna mer än vad som redan beslutats. EU-parlamentarikerna verkar progressivare än vad Miljöpartiet är som parti i ett enskilt medlemsland att tillgodose kraven på basinkomst. Detta är säkerligen regeringen också medvetna om och Annika Lillemets som är språkrörskandidat medveten om. Goda exempel på teorier.finns men enighet kring hur ett försök till basinkomst(medborgarlön) känns allt för splittrad för att få ett ordentlig genomslag trots att behovet finns.

Jag skulle vilja utgå från socialbidragen för att fastställa en nivå där då Miljöpartiet till stor del fastnat i att slå samman arbetslivsförsäkringarna a-kassa och sjukförsäkringen och har svårighet att få större gehör för detta. Socialtjänsten ligger under kommunerna men ett regelverk som egentligen inte är annorlunda än A-kassan och Sjukförsäkringen. Allting syftar till återgång i arbete, arbete till försörjning och att skaffa lämplig sysselsättning  men under tiden har vi ett liv som bygger på mer. Det är ändå bra för diskussionen att en riksdagsledamot håller debatten levande även om jag inte förväntar mig stordåd just nu.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket intressaanta reflektioner att bygga vidare på-dock tror jag personligen att en medborgarlön bör vara högre än socialbidrag men kanska kan vara något flexibel men med ett gemensamt tak av grundläggande rättigheter.Det viktigaste är dock att det händer något på den fronten för det är rätt väg att gå-ett helt nytt system vad gäller sjuk och arbetsersättningar i den moderna demokratin.

gunillasolara sa...

Jag hoppas de fortsätter att lägga mera energi på den frågan - den självklara, att alla har rätt att leva utan att behöva tigga av staten.