< div id=”header ”>< / div>

onsdag 9 mars 2011

Tror Svensson han kan leva på jobbskatteavdrag?

Jag tror många röstade på Alliansen av andra skäl än att få mer i jobbskatteavdrag. Det verkade nå sin mättnad att kunna lova mer sänkningar och var egentligen inget lockmedel . Många som röstade i valet ville nog slippa höjda elpriser och höjda bensinpriser, De vill leva i ett tillväxtsamhälle där inget ansvar tas för vare sig miljö eller klimat men många av dem vill gärna ha en välfärd som tar hand om dem när det kniper.

En förutsättning för att klara välfärden kan vara att mer skatter kommer in via konsumtion men det sägs drabba vår industri och företagande De som "bär upp vår välfärd". Det är då bra att riktat sänka exempelvis moms på tjänster som är till nytta för turistnäringen som en sänkning av restaurangmomsen. Sedan tror jag vi måste inrikta oss på semestrar som inte stimulerar flyget och bilen. Men tecken tyder på att det kommer att öka trots höjda priser och då vore det dumt att inte beskatta det som ur miljösynpunkt bör beskattas.

Jag ser dock höjda skatter för att nå en grön omställning som mer eftersträvansvärt än att fortsatt överkonsumtion ska finansiera vår s.k.välfärdsektor. Den välfärden får betalas genom att vi försäkrar oss och att utrymme i direkta skatter (ex. moms)och avgifter finansierar detta om den ska vara generell. Jag förordar basinkomst och medborgarlön som denna grund.

Men ändå har Sverige en tigerekonomi där allting pekar uppåt i konjunkturer och prognoser utom möjligtvis viss arbetslöshet och utanförskap där livet är status quo. Men höjda el- och bensinpriser är inget som drabbar dem som står längst ner då existensminimum garanteras. Gnället hamnar oftast att någon eller några vill leva över vad resurserna kräver. Har man sitt på det torra så får man lägga undan reserver och har man som jag överlevnadsinkomst ser och hör jag från botten hur många som gnäller och tycker jag har det för bra. Förmodligen de som levt ett liv långt över min nivå inte allt för länge tillbaka i tiden.

Inga kommentarer: