< div id=”header ”>< / div>

onsdag 9 februari 2011

Miljöpartiet i händerna på SD!

Att göra en uppgörelse där man bäst finner stöd kring invandring och flyktingpolitik kan te sig ganska lätt för Miljöpartiet. i riksdagen. SD står alltid för motpolen. Däremot funderar jag på hur det ser ut i andra frågor. SD har skickligt utnyttjat blockens motsättningar och att miljöpartiet snällt fållat in sig i rödgrönt. Ett ex är på Gunvor G Ericsons blogg där hon säger att initiativ att komma överens om sakfrågor kring arbetslivstryggheten kullkastades i socialförsökringsutskottet. Men det är väl så att miljöpartiet mutat in sig en hel valrörelse med motstånd mot alliansen utan den "ödmjukhet" Gunvor erfterlyser och då tas väl inte initiativ så väl emot. Men det går väl alltid att fråga SD som säkert kan stödja något rödgrönt som de gör i andra sammanhang. Att det är problem redan nu får vi väl skylla på kvittningsystemet och "slumpen".

Ett exempel på detta är att återinföra skatten på handelsgödsel som togs bort och som nu kan återinföras igen. SD har i utskotten stött en mp-motion men är inte överens med rödgrönt om att det i så fall ska återföras till ekologiskt jordbruk. På något sätt vill miljöpartiet avföra SD:s betydelse i de centrala frågor dessa gick till val på och göra överenskommelser att dessa inte kommer i fokus. Men på samma sätt kommer säkert SD att svara när känsliga mp-frågor om kärnkraften, förbifart Stockholm och järnvägsanslag skulle dyka upp. Då kommer skillnaden att märkas och alliansen har sitt stödparti.

När jag ser opinionsiffror från Tyskland där De Gröna ligger på 20 % finns inget SD som spökar än så länge. Men miljöpartiet bör nog vara ganska nöjd med både sinroll och de siffror opinionen spelar med i Sverige. Hur miljöpartiet förhåller sig till vad de internt ska satsa på för frågor framöver återstår att se men den svenska politiken är mer mångfacetterad än den tyska. Det finns inte två liberala partier som i Sverige där det alltid går att gnälla på "gröna" centern som sitter i regering som grönt alibi med den miljömäktigaste makthavaren Andreas Carlgren.

Inga kommentarer: