< div id=”header ”>< / div>

fredag 4 februari 2011

Egypten efter Mubarak!Sverige har knappats hörts eller synts när det gäller opinionsbilden i Nordafrika. Det får gå tills det rämnar. i Tunisien och presidenten Ali lämnade raskt landet med familj. Det finns en känsla av att oron mest gäller turister, handel och nu sist skadade journalister hos "svenskar" vad gäller utrikesreaktioner.
  Egypten fortsatte upproret och Mubarak var ingen "Ali" som snabbt lämnade över. Han insåg sin strategiska roll trots missnöjet. USA har plötsligt fått något att bita i. Egypten har ingen modern konstitution och enda riktiga "realistiska" matktövertagarna är en militärjunta, muslimska brödraskapet eller någon form av nationell samlingsregering med inbördes olika motsättningar.

Så länge Sverige, EU och USA inte ställer krav så går demokratiseringen i ultrarapid. Krav ställer EU när det gäller medlemsländer så fortsätter det också som det alltid har gjort. I förebyggande syfte lättar en del andra arabländer på trycket och det ökar fokuset på Egypten och ännu mer på USA och också på EU. Det talas om "iranska", "indonesiska" , "rumänska" och "turkiska scenarion men Egypten är speciellt att det måste gå sin egen väg. Enda vettiga svaret vet egyptierna själva men då får omvärlden sluta att blunda.

Bodil Ceballos/Valter Mutt, USA-bloggen, DN, DN 

5 kommentarer:

Anonym sa...

"Sverige har knappats hörts eller synts när det gäller opinionsbilden i Nordafrika."

Angela Merkel sa nyss att EU inte skulle lägga sig i vad som händer i MENA-länderna...och jag förstår henne! Tyskland har massor av Islamist terrorister inom sina gränser, som man har importerat under multikulti eran...men som Merkel dödförklarade för ett tag sedan...multikulti fungerar inte, sa hon...

I Sverige är det lika dant..Rinkeby och Rosengård är fulla av potentiella självmordsbombare som aningslösa politiker har importerat! Vad tror du händer om svenska politiker lägger sig i och förklarar att demokrati ska råda i t.ex Egypten?

Inte är islamister typ Islamska Brödraskapet intresserade av demokrati inte. Dem vill att en "Gud Stat" bildas i Egypten, med Iran som förebild.

Islamska Brödraskapet kommer naturligtvis att spela med i "demokrati processen" men bara tills dem kommit till makten...sen är det slut med demokratiska val! Precis som Hamas gjorde i Gaza. När dem väl kom till makten vill dem inte höra talas om val och demokrati längre...näe det är nog bäst att svenska politiker ligger lågt tills vi rensat ut och utvisat de mest radikala islamisterna...men det lär nog ta tid innan svenska politiker erkänner och fattar hur illa man har ställt till det, för Sverige och svenskarna...för det råder ju "konsensus-diktatur" i invandringsfrågan...alla tycker lika från vänster till höger...utom SD då, som vill dra undan den tunga kosensusfilten som ligger så tung över politikereliten.

Jerry sa...

ALLA pratar om att störta diktatorerna i MÖ och ge folket äntligen en demokrati.

ALLA påpekar att nu sprider sig kampen för demokrati (revolutionen) i alla muslimska länder.

VARFÖR sprider sig inte kampen till Iran?
Varför INGEN kräver att Irans diktatoriska regim skall störtas?

Kanske verkligheten är att det är Iran som stor bakom .."Islamic awakening created by the victory of the great Revolution of the Iranian nation.."
http://www.presstv.com/detail/163526.html

VEM vågar sätta igång demokratisering av Iran?
http://www.youtube.com/watch?v=SNocyz1NRjA

Anonym sa...

"State multiculturalism has failed, says David Cameron"

http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-12371994

"David Cameron: Mångkulturen ett misslyckande"

http://politisktinkorrekt.info/2011/02/05/david-cameron-mangkulturen-ett-misslyckande/#more-76510

Anonym sa...

@anonym #1
Sök hjälp.

Jerry sa...

@ anonym #3

Vet DU vem DU är?

Din kommentar är anonym och innehållslös, alltså det är du som behöver hjälp att upptäcka vem DU ÄR.

För övrigt så säger Den muslimska brödraskapet;
http://vimeo.com/18014677