< div id=”header ”>< / div>

söndag 27 februari 2011

Alternativa tidningar och var finns GRÖNT?

Vad gäller "gammelmedia" tänker vi mest på "drakarna" DN och SvD, Expressen och Aftonbladet. I viss mån lokaltidningar med stor täckning som läses av många. Det fanns en tid då det var viktigt att ha en EGEN tidning och då bland det nystartade Miljöpartiet med en GRÖN världsbild. Det var då bl.a. Alternativet uppstod som sedermera blev Miljömagasinet. Det är idag en tidning som kallar sig politiskt, fackligtoch religiöst oberoende men i mitt tycke alltför få läsare med tanke på det parti som i början stöttade tidningen.

Jag satt med i redaktionsrådet i början bl.a.med Åke Askensten känd stockholmsprofil. Tidningen skulle spridas och har nått 10.000 läsare som då var förutsättningen för ett större presstöd. Hurvida tidningen sedan skulle vara partiets, redaktionens eller läsarnas tidning var det en hel del diskussion om. Någon äger ju ordet i en tidning och alla tycker inte likt. Idag med internet och facebook finns möjligheter att sprida pappersmedia och kombinera med webbmedia och där hänger oftast inte de mindre med i marknadsföringen.

En tidningen som jag tycker hänger med är Fria Tidningen  med den frispråkige Lennart Fernström som spjutspets. En tidning som kanske är mer fri än grön men som ändå sätter tummen på samhällsproblemen. En annan är ETC som är "vänster" men mycket rödgrön i sin framtoning.

Vad som GÖR en tidning är om de tar in artiklar som refuseras av andra tidningar, om de vågar ta fram smalt material i rampljuset, granska makthavare och myndigheter, ställa upp för den tyste och enkelt bemedlade, framföra innovationer och idéer som kan komma flertalet till del utan att det ska vara krigsrubriker och flashiga bilder som tar över budskapet.

Men var finns GRÖNT? Ja en riktig medlemstidning för miljöpartiet som kommer ut oftare än den som nu kallas för miljöpartiets medlemsblad. Några av de aktiva har kanske fastnat i Dagens Samhälle som sitter och styr i partitoppen eller är det Riksdag å Departement den heter? Några får den GRATIS och där står det som är intressant men är det GRÖNT? Medlemmarna kanske inte har behov av en tidning en gång i månaden då det hänvisas till hemsidor och Gittan men det är inteallasom har lust att läsa en tidning på nätet eller tid för det heller. Men medlemsinformation och medlemsdialog är viktigt. Är miljöpartiet intresserat av det? Det räcker inte bara att hänvisa till en digital brevlåda.

Inga kommentarer: