< div id=”header ”>< / div>

onsdag 19 januari 2011

Delat ledarskap inget för vänsterpartister?

När miljöpartiet gjorde upp den rödgröna politiken.fanns det en jämn fördelning av könstillhörighet bland partiledare och språkrör. Det var jämnt fördelat och det är inte konstigt att MP drog fördel av detta som hade en av varje kön i språkrören. Socialdemokraterna tappat dock bland de hårdföra männen och Vänsterpartiet vann inte kvinnorna. De har partiledare En idealisk uppställning ur MP: -synpunkt men inte ur grön politik och inte utifrån vad som sedan blev utfallet.

nästa generation språkrör och partiledare?
När Rossana Dinamarca framför en debattartikel i Expressen ur vänsterpartiperspektivet framstår Vänsterpartiet som ett parti med sin naturlige ledare Lars Ohly och kommande partiledare? Jonas Sjöstedt som bakåtsträvare och inte riktigt hängt med i miljöpartiets duster kring detta. Det belyser Birger Schlaug på ett utmärkt sätt i sin blogg

Med intresse läser jag däremot vad artikeln innehåller för målgrupp för vänsterpartisterna. Ja då har de en del att göra. Jag har bakgrund i LO-förbund med fackliga meriter men har idag inget som anses tillhöra gruppen "prioriterade vanliga löntagare" och behövs det en generationsväxling så är jag nöjd med att Miljöpartiet inte haft problem med detta. Dock vill jag se en betytdligt radikalare politik för att ställa om Sverige, Europa och Världen i grön riktning och då behövs en ökad demokratisering med mer fokus på politiken än på partiledarna..
"Viktiga målgrupper för oss är offentliganställda kvinnor, ungdomar och personer med invandrarbakgrund. Vanliga löntagare är prioriterade och vi vill gärna öka vårt stöd bland LO-medlemmarna. Men hur pass representativa är våra företrädare i dessa grupper? Vänsterpartiet har till exempel inte en enda riksdagsledamot som är under 30 år och det är mycket få personer som har bakgrund i LO-yrken. Detta är ett stort problem även i de flesta kommun-, region- och landstingsfullmäktige. En av de stora utmaningarna under de kommande åren är därför att lägga grunden för en ordentlig generationsväxling vid valet 2014." 

Inga kommentarer: