< div id=”header ”>< / div>

torsdag 20 januari 2011

Alliansen har ett dilemma

När nu Novus ger Alliansen egen majoritet kan det låta som frid och fröjd. Oppostionen må ha omställningsproblem SD biter sig fast i ett ingenmansland att inte kunna ställa några större krav än de har nu och vara nöjda att de klarat 100 första dagarna som nytt parti relativt bra för att vara på inskolning. Själv hade kf i Varberg utbildning för kf-ledamöter för några dagar sedan och SD:s representanter är nu fyra år gamla så här är de inte nya men ganska anonyma lokalt .Vad som är problemet är att partier som KD, FP och C verkar så uddlösa med profil på sina ämnesområden i riksdagen. I övrigt verkar deras anhängare  helt i händerna vad som händer inom de utsedda departementen. Carlgren och vargar har vi hört i en vecka och det gör bara folk förbannade på centern och då tillhör han ett miniparti i riksdagen och är inte partiledare..

Lokalt har KD som minsta parti belönats med posten som ordförande i miljönämnden. Miljöpartiet som blivit dubbelt så stora sitter fast i vänsterblockets smet utan mer inflytande än sex spridda nämndplatser. Centern har  som tredje största parti i Varberg ett mellanting fler ordf-poster än KD men mindre och inte lika tunga som moderaterna. FP relativt anonymt parti varbergspolitiken men har kunniga enskilda sakpolitiker,

De senaste opinionsiffrorna med egen majoritet för alliansen i Novus speglar på ett ungefär hur det såg ut i varbergsvalet. Alliansen kan ta det relativt lugnt men moderaterna blir än mer dominerande och frågan är om inte Alliansen får hitta på något med sina filialer utan udd. Moderaterna är de som vunnit mest på Alliansen och det spelar ingen roll hur opinionen ser ut. Stödröstarna finns där när det verkligen gäller. Det intressanta är om SD och MP kan störa Alliansen hegemoni inför nästa val. De röda partierna verkar helt sakna strategi idag så dem räknar jag bort.

Inga kommentarer: