< div id=”header ”>< / div>

lördag 22 januari 2011

Jasminrevolution i arabvärlden och sammetsframsteg i öst!

Allt mer får vi ta del att något är på gång i en arabstat. Det är inte något vi är vana vid men inte just där. Ett anonymt turistland mot medelhavet inte speciellt mediabevakat där plötsligt något händer; Tunisien  uppdatering anbefalles och där ledare byts mot andra ledare och så är det lugnt igen. Nej rapporter nåddes att det var något som kallades jasminrevolution och ledaren Ali flydde landet och nu ska hela det gamla maktpartiet upplösas. vilket kort och gott bör innebära KAOS. Vilka är värsta motståndarna förutom folk på gatan och vanliga protestanter. Jo det är bloggare och facebookare.

I "ankdammen"  Sverige har jag hittat en grön rapportör. Akko Karlsson från partistyrelsen skriver i sin blogg från sin fågelholk. lite intryck att Tunisiens gröna parti  blivit tillåtet igen som bildades 2004 och kan agera "öppet". Vi får vara glada för de "embryon" till grönt som finns där vi inte har speciellt tät kontakt.

Något som är dåligt representerat bland de gröna partierna är annars det reformerade öst. I exempelvis en delstat nära Sverige i gamla "Östtyskland" är nynazister representerade i delstatsparlamentet i Mecklenburg-Vorpommern men inte det gröna partiet som bara fick 3,4% i delstatsvalet 2006 men som nu ligger på 8 % i opinionsmätningar. Medan Die Linke tyska vänsterpartiet gör inbrytningar i väst väntar vi på samma inbrytningar från de gröna i öst.

Det har alltid funnits en självgodhet hos svenska miljöpartiet som gärna vill att Sverige ligger före i allting att se sig själva som världsmästare och förebilder för andra. Annars kan det vara på sin plats att vidga perspektivet och hjälpa till i uppbyggandet av gröna partier på ett vänortsliknande sätt. Det borde berika kontakterna om vi fick TID och ENGAGEMANG för fler gäster i lokalavdelningar och internationellt utbyte. Det görs av eldsjälar i partiet men bör spridas mer och till fler. Kanske ger en artikel i lokalbladet också. Kontakter kan man också ha via facebook som jag tycker är utmärkt. Där finns översättningsmanualer på nätet så jag samtalar med hela världen bättre än jag får förståelse i "ankdammen". Kvack kvack!

Inga kommentarer: