Idag följer HN upp med ett ledartstick Miljöpartiet bekänner färg apropå att det tillgänngavs igår att först nu ska ett rödgrönt arbete påbörjas efter valet. Jag frågar mig varför detta inte gjorts under de fyra år som har gått när samtidigt lokalavdelningen i Halmstad har haft ett mycket ingående samarbete med överenskommelser i minoritet dock till stor del övergivet nu när MP och Alliansen nått en majoritetsöverenskommelse.
I Varberg med en ganska stabil alliansmajoritet före valet och dessförrinnan också med Spi har det inte sedan det var "rödgrönt" 1994-1998 varit miljöpartiet i majoriteten. Mycket av detta beror på S kräftgång i politiken. Partiet har idag 6 mandat mindre och MP har 1 mandat plus jämfört med den "gamla goda tiden". De fem mandat som ligger i vägen är hos SD, SPI och sannolikt hos moderaterna.
Att efter 12 års stabilt borgerligt styre klamra sig fast i rödgrön röra tyder inte på nytänkande hos miljöpartisterna i Varberg i regel ingen som har politisk erfarenhet hur det var på 90-talet. Motsatsen finns på landstingsnivån där partiet emvist nitat sig fast i en fempartiallians och inte bara utdelning i ordförandeposter utan exempelvis nått ex. mål som att 25% av livsmedelsinköpen ska vara ekologiska. Vårdval Halland har också införts med miljöpartiet i samförstånd genom blågrönt samarbete.
När nu det ska igångsättas ett samarbete rödgrönt samtidigt som nybörjare ska lotsas in en och en i varje nämnd kan det bara bli en erfarenhet rikare. Matfrågan tror jag vi kan nå större mål med hänvisning till landstingsnivån men att bevaka det via Barn och utbildnings-nämnden överlåter partiet till andra då ordinarie platsen släpps.
I övrigt blir det ett misch-masch då partiet gör sig större än det är. Det byttes bara mandat mellan V och MP? Då frågar jag mig om det bara var spel att partiet skulle "stå fritt" framtill valet, att det bara var styrkeförhållandet i blocken som var målsättningen inte att ingå i en majoritetskonstellation?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar