< div id=”header ”>< / div>

söndag 17 oktober 2010

Sifo-trenden håller på vinnarna i valet!

Det är ingen tvekan att M nu är största parti Sifo:s första mätning efter valet och att SD och MP hakar på som partier som går framåt. Trenden stärks att Centern och framförallt KD stödröstades in i riksdagen. Det nya politiska landskapet har inte fått den blockpolitiska låsning som planerades före valet från partistrategerna.

Moderaterna håller i taktpinnen och har främst inriktat sig på att få igenom politiken på två sätt. a) att försöka splittra det rödgröna lägret genom att förankra en del beslut med inritning på främst miljöpartiet och i andra hand med socialdemokraterna b) att SD kommer med egna förslag som gör den totala oppostionen tandlös. I slutvoteringen avstå eller möjligtvis stödja regeringen.

Möjligheter att stoppa beslut finns också  och att inte göra så att allting går på räls vilket kan vara på sin plats att påpeka. Det hade naturligtvis gällt det omvända även vid en rödgrön regeringsbildning och med SD i vågmästarläge i riksdagen. Det där att söka stöd hos centern och i vissa fall folkpartiet verkar lite mossigt då de partierna sitter i knät på moderaterna idag.

Inga kommentarer: