< div id=”header ”>< / div>

tisdag 19 oktober 2010

Mycket talar för en kompromiss i Afghanistan-frågan!

Frågan om svenska trupper i afghanistan är politiskt infekterad. Nu bjuder herrar Reinfeldt och Bildt in för en kompromiss och jag tillhör dem som ALDRIG tror västländerna under NATO-befäl kan vinna ett krig mot talibanerna i Afghanistan. Snarare gäller det att öka förståelsen med de grupper som kan kompromissa med fredliga medel och som kan få ökad legitimitet genom att ingå i det inhemska aghanska styret.
  Dock är Sverige bunden av FN och inom den ramen själva avgöra hur insatserna i Afghanistan ska se ut och det handlar snarare om TID än om TRO.

Dettta talar för en kompromiss:

•  De senaste dagarna har en soldat dött och i går skadades två allvarligt. Sverige kan inte skicka ut soldater i strid under svensk flagg utan stöd i en ordentlig majoritet i riksdagen. Det var den socialdemokratiska regeringen som inledde Afghanistaninsatsen, som då stöddes av alla sju riksdagspartierna. Båda sidor vill nu visa statsmannaskap.
• Båda sidor säger att de vill förlänga mandatet för Afghanistaninsatsen under nästa år och de vill också skicka ambulanshelikoptrar till Afghanistan.
• Båda blocken stödjer den stora Kabulkonferensens slutkommuniké, där det sägs att ansvaret för säkerheten ska lämnas över till de afghanska säkerhetsstyrkorna till 2014. Överlämnandet beräknas, enligt kommunikén, påbörjas redan i slutet av detta år. Den första provinsen väntas bli Balkh, där den svenska huvudbasen ligger.
• De rödgröna vill förstärka de civila delarna av insatsen och biståndet, vilket inte väntas vara något större problem för regeringen som redan ökat biståndet till Afghanistan kraftigt.

Inga kommentarer: