< div id=”header ”>< / div>

torsdag 14 januari 2010

VI kan leva utan tillväxt eller kan vi det?!

Lågkonjunktur och finanskrasch slår hårt. Upplåningen är rekordhög och nu gäller det att få fart på ekonomin och vilken valuta som är bäst euro-samarbete eller annan unionsbildning så att vi kan komma tillrätta med arbetslösheten och välfärden heter det. Politiker vallfärdar att gå kurs i ekonomiskt fikonspråk så de hänger med när väljarna och journalister kräver svar.

Grundmotsättningarna i ekonomin är de som vill fortsätta konsumtions- löftes- och förbrukningsekonomin och de som vill skapa ett samhälle där denna tillväxt begränsas. En del människor är redan anpassade till den lägre lågtröskelekonomin genom att leva annorlunda men flertalet av oss är kopplade till system som bygger på tillväxt exempelvis pensionerna, försäkringsystemen etc.

Globalt bör vi finna andra lösningar då vi i Sverige inte har mycket att sätta emot som en exportberoende nation. Hur detta ska gå till hänger på människor i det poltiska systemet agerar mer än vad ekonomerna ropar ut. Valet 2010 blir ett tillväxtval tyvärr men vi bör nog börja fundera över framtiden redan nu och lära oss tänka annorlunda än att bara kräva mer och mer.

2 kommentarer:

Tharand sa...

Tillväxt är överskattad. Det diskuteras alltför sällan HUR tillväxten skapas. Den kan enligt skolekonomi bara skapas genom antningen ökad resursanvändning (räcker resurserna i längden?), effektivare/mer arbete (hur länge orkar vi och blir det verkligen bättre i längden? ytterst begränsat av tiden då dygnet bara har 24h), kapital (med tanke på vad som hänt i USA är jag skeptisk...).

Tillväxt kan "skapas" genom att ändra i nationalräkenskaper och statistik, t.ex. genom att fler hemmafruar kommer ut i offentligt registrerat lönearbete eller genom att vi köper mat istället för att odla själv eller köper tjänster istället för att bygga/dona själv. Frågan är om den tillväxten verkligen merför ett mervärde till samhället. Man kan vidare fråga sig om tillväxt byggd på lån (bolån, billån, studielån) verkligen gagnar oss?

Den egentliga orsaken till att politikerna malt tillväxtmantrat är att de inte vill ta ansvar för våra pensioner på lång sikt. Överkonsumtion och bostadsspekulation på lånade pengar ger upphov till inflation som gör att vi behver tillväxt för att hålla jämna steg. Vore det inte klokare att hålla konsumtion på en rimlig nivå och lån på en rimlig nivå med större egenfinansiering (på sikt skulle priser sjunka och vi får en sundare ekonomi och mer pengar över eftersom vi inte måste amortera höga lån). För förr eller senare slår den ekonomiska realiteten oss i bakhuvudet - den som beror på verkliga resurser och långsiktig arbetskapacitet. Man kan trolla med siffror och finansiella instrument ett tag men i längden slår verkligheten tillbaka. Det är den debatten som borde tas istället!

Ringborgs blogg sa...

Tillväxt är ett begrepp man kan trolla med och ekonomi ett annat ord som egentligen handlar om siffror som ska underordna sig olika mål. Tolkningarna kan skilja sig därför behövs denna debatt.