< div id=”header ”>< / div>

fredag 17 maj 2024

EU-valrörelsen igång - den 9 juni får vi svaret

 


Vad är viktigt i EU-valet? Att höra inhemsk käbbel mellan Andersson och Åkesson eller att föra EU-debatt Jag föredrar det senare och hoppas för övrigt att vi får högt valdeltagande oberoende vilken åsikt man har i valet.

Det som blir intressant är de olika partigruppernas styrkeförhållande och traditionellt kommer antagligen kristdemokrater och socialdemokrater att dominera med liberaler som stöd i de flesta frågorna.

I Sverige kan det se annorlunda ut vilket mer har att göra med inhemsk politik än vad själva EU ska besluta om.Valdeltagandet kan bli högt då inhemska motsättningar triggar igång detta.

Liberalerna tippar jag får det svårast i valet då centern konkurrerar på nationella planet och tillhör samma partigrupp i EU. Det är trångt i mitten och ”den breda mitten” gör sig bäst i EU-valet än i riksdagsvalet.

Kristdemokraterna har moderaterna i samma partigrupp men kan klara sig med en bra slutvalsrörelse.

De gröna tappar antagligen till vänstern och socialdemokraterna gör antagligen ett bra val som oppositionsparti.

Sverigedemokraterna kan göra ett bra val om de låter Charlie Weimers dominera mer än Jimmie Åkesson. SD behöver mer stabilitet i sin partigrupp.

Folklistan ett roligt inslag men frågan är om de räcker till då det är  lite vildvuxet vad de vill göra i EU som inget annat parti också vill.

Inga kommentarer: