< div id=”header ”>< / div>

söndag 2 april 2023

Liberalerna i Varberg framgångsrika förhandlare efter valet


Liberalerna i Varberg är vana att tillhöra den styrande majoriteten. Frågan är om de har varit så framgångsrika som efter valet 2022? 

Jag uppfattade dem som ett veligt parti vid valstugan som absolut inte kunde tänka sig samröre med Sverigedemokraterna men de gjorde det ändå. S räknade in dem i ”sitt gäng” när de förstod att valresultatet var klart där även Centern ingick på deras planhalva. Återstod bara lite komplicerade förhandlingar bara.

Vad hände?

Tre profilerade kommunpolitiker Christofer Bergenblock (C), Cecilia Rönn (L) och Erik Hellsborn (SD emigrerade till riksdagen och lämnade fältet fritt för andra att fixa saker lokalt. Adrian Dibrani (S) satt redan i riksdagen och hade redan sitt fokus där.

Två lokala partier gjorde samtidigt inträde i varbergspolitiken: partiet 24:7 och Varbergspartiet.

Lotta Stenkil (M) fångade snabbt in Varbergspartiet på sin sida och fick offra ordförandeposten i fullmäktige till Kristdemokraterna och sen då?

Lösningen blev att knoppa av Centern i allianssamarbetet och istället dra in SD med tanke på valresultatet.SD fick överge sin roll som ständig opposition och offrade kommunrådsposten de borde haft till Liberalerna som aldrig haft någon. Jag uppfattade att C haft den posten för att driva ren centerpolitik och för att matcha Christofer Bergenblock in i riksdagen inget annat.

Att L fick en ordförandepost i en gymnasienämnd också stärker deras roll då de har skolan som profilfråga. I övrigt har L gediget erfaret folk i varje nämnd som med tanke på ålder får åka gratis kollektivtrafik i Varberg.

Liberalerna är det parti som med tanke på att de gick tillbaka i Varberg nått mest framgång att brädat Centern ordentligt. De får bara titta på medan L sitter med taktpinnen. 

Inga kommentarer: