< div id=”header ”>< / div>

måndag 27 mars 2023

Ett initiativärende om arkitekturstrategi bifölls av Varbergs byggnadsnämnd


 Nej det blev ingen motion som antogs från Mikael Bonde (Varbergspartiet) om arkitekturpolicy i kommunfullmäktige i Varberg på marsmötet. Det bidde ett initiativärende i byggnadsnämnden två dagar efter istället i en enad nämnd. 

Som exempel har jag tittat på Jönköping som antagit en arkitekturstrategi förra året. Lite som den handlar om finns på deras kommunsida. 

Strategin ska höja den arkitektoniska kvaliten i kommunen och vara ett kunskapsunderlag och dialogverktyg i bygg- och fastighetsutvecklingsprocesser.

Rätt balans mellan skönhet, funktion och nytta – arkitektur handlar om formandet av vår fysiska miljö och våra gemensamma stadsrum. Både om hur vi bygger nytt och hur vi bevarar våra befintliga miljöer. Kommunens arkitekturstrategi ska beskriva hur vi ska tänka för att lyckas med balansen.

Vad innebär arkitekturstrategin?

Arkitekturstrategin ska vara ett dialogverktyg och ett kunskapsunderlag som bidrar till ökad samsyn när vi formar vår kommun, ett verktyg för såväl kommunens medarbetare som politiker, byggaktörer och allmänhet som alla utvecklar vår gemensamma livsmiljö på olika sätt.

Strategin ska vara ett stöd i processen när vi formar såväl offentliga byggnader och privata bostäder som gator, torg och parker. På vilket sätt kan fasaden samspela med sin omgivning i ett visst område? Hur kan en specifik park anpassas utifrån dess placering i staden, och vad saknas i en stadsdel? Arkitektur handlar också om innovation. En gemensam arkitekturstrategi ger bättre förutsättningar redan tidigt i planeringen.”

Inga kommentarer: