< div id=”header ”>< / div>

söndag 12 juni 2022

I Varberg går förtätningsstrategin framför bevarandeintressen !


 Varberg saknar planering för kulturbevarande av fastigheter .Kultur och fritidsnämnden sa enhälligt nej till att två fastigheter på Malmen skulle rivas under förra mandatperioden satt själv med som ordinarie ledamot. Byggnadsnämnden gjorde en annan bedömning och valde att en fastighet skulle få vara kvar den gula fastigheten på bilden. Fd marmeladfabrik se klippet här.

Frågan är när en byggnad som ska vara kvar och omvandlas till bostäder och dessutom omringad av högre modernare bostäder vad som finns kvar av kulturbevarande och dåvarande historik ?

"En ny fabrik under namn av Knutssons Marmeladfabrik har i dagarna härstädes börjat sin verksamhet och förestås av ett fruntimmer . Levereras i eleganta kartonger. Frukt köptes in på Torget i Varberg! Sofia Knutsson startade marmeladfabriken 1892 inne på Flickskolans gård på Drottninggatan"

Varberg har en förtätningsstrategi  men tycks sakna en distinkt bevarandeplan. Målet är att Varberg ständigt ska växa och förätas. Det ska flytta in fler människor i de attraktiva delarna och det ska vara liv och rörelse. 

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack Pierre
Intressant med historiska tillbakablickar
At riva en gammal byggnad går fort men det är som att kapa ner ett träd som kanske är hundra år gammalt. Att fälla det tar några minuter men det är för alltid borta